Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #1306: aké trampoty mal autor Squid game a prečo je slnečná sústava jedna veľká rodina

5166

V dnešných zaujímavostiach ku káve sa dozviete, v akých problémoch bol autor Squid game ale aj to, že celá naša sústava je jedna veľká rodina. Nepremeškajte ďalšiu časť seriálu zaujímavostí, ktoré vás budú baviť.

Stavkirke je jeden z najstarších kostolov postavených v Nórsku. Kostol je starý približne 800 rokov, celý je postavený z dreva a na jeho výstavbu remeselníci nepoužili ani jeden klinec. Tento druh kostolov bol stavaný v 11.-15. storočí a patrí medzi typické škandinávske stavby z tohto obdobia.

Paleontológom sa vo Francúzsku podarilo nájsť najväčšiu zachovalú dinosauriu kosť. Táto kosť meria niečo cez 2 metre a váži viac ako 800 kg. Vedci odhadujú, že je stará približne 14 miliónov rokov. 

Autor populárnej Squid game Hwang Dong-Hyuk bol kvôli finančnej kríze nútený predať svoj laptop za 675 dolárov (cca 629 eur). K projektu Squid game sa vrátil až po dlhých desiatich rokoch. Dnes si hra drží prvú priečku v 90 krajinách po celom svete a na Netflixe sa stala najsledovanejšou show v histórii sledovanosti. 

Slnko produkuje energiu svetlo a teplo. Mesiac hrá dôležitú úlohu pri poskytovaní vhodných klimatických podmienok na Zemi. Jupiter je náš veľký ochranca, ktorý chráni našu planétu pred asteroidmi a meteoritmi. Každá časť svojej slnečnej sústavy má svoje opodstatnenie. 

Indická letuška Neerja Bhanot mala len 22 rokov, keď sa ocitla v unesenom lietadle. Neerja pomohla nájsť úkryt 41 americkým pasažierom lietadla Pan Am Flight 73. Mladá letuška zomrela počas streľby na palube, kedy vlastným telom bránila tri deti. Za tento skutok bola po smrti odmenená medailou za statočnosť v krajinách India, Pakistan a Spojené štáty Americké. 

13 – ročné dievča z anglického Norwichu menom Nadia Sparkes sa stala terčom šikany. Často sa jej vyhrážali nožom, prenasledovali ju, či udierali päsťou do tváre preto, lebo cestou do školy zbierala po uliciach odpadky. Od miestnych dostala aj prezývku – Smetiarka, no napriek ťažkostiam a šikane sa nevzdala a v zbieraní odpadkov vyhrala. V roku 2019 získala ocenenie Points of Light za prácu v oblasti životného prostredia, ktoré jej udelila premiérka Thereza Mayová. 

Zdroj: 1234567

Alexandra Rakučiaková
Ahojte, volajú ma Alex. Som vášnivá knihomolka, no baví ma aj varenie, krížovky, kvízové súťaže, spoločenské hry a zo všetkého najviac zbožňujem hokej. Vyštudovala som síce právo, no veľkú lásku som našla práve v žurnalistike. Prajem pohodové čítanie :-)
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre