17 potravín, ktoré vás môžu zabiť

1763

Myslíte si, že sa stravujete zdravo? Alebo sa aspoň snažíte vyhýbať veciam, ktoré vám škodia? Možno budete prekvapení, aké potraviny vás dokážu zabiť! Samozrejme, tieto potraviny sú s najväčšou pravdepodobnosťou úplne v poriadku, ak sa konzumujú normálne. V prípade ak začnete jesť stonky a semená, môžu byť nebezpečné. Poďme teda na zoznam potravín, ktoré vás môžu zabiť, a v ktorom nájdete až prekvapivo veľa ovocia.

1. Ricínový olej

castor oil photo
Photo by bernswaelz (Pixabay)

Ricínový olej pochádza z rastliny ricín, ktorá obsahuje aj jedovatý ricín. Hoci je ricínový olej známy tým, že účinkuje ako preháňadlo a je vhodný na starostlivosť o pokožku a vlasy, je dôležité používať ho opatrne. Hlavné nebezpečenstvo sa skrýva vo fazuli. Na zabitie dospelého človeka stačí asi 8 fazuliek. Našťastie existuje mnoho bezpečnostných smerníc pre výrobu ricínových bôbov.

2. Chobotnica

octopus photo
Photo by k10a10 (Pixabay)

Nie len tak hocijaká chobotnica… živá chobotnica! Je to pravda, v niektorých častiach sveta ľudia jedia chobotnice zaživa. Odhliadnuc od všetkého ostatného, táto praktika môže byť dosť nebezpečná, pretože prísavky môžu uviaznuť v hrdle a spôsobiť udusenie.

3. Slivky

Hoci je ovocie úplne v poriadku, jeho kôstka obsahuje kyanogénne zlúčeniny, z ktorých sa v tele vytvára kyanid. Samozrejme, málo ľudí konzumuje slivkové jadierka, takže by to nemal byť veľký problém.

plums photo
Photo by ha11ok (Pixabay)

4. Nepasterizovaný med

Med, ktorý kupujete v obchode, je v poriadku, pretože bol pasterizovaný. Nepasterizovaný med však môže obsahovať grayanotoxín, ktorý môže viesť k vedľajším účinkom, ako sú závraty, slabosť a zvracanie. U dojčiat to môže byť smrteľné!

honey photo
Photo by stevepb (Pixabay)

5. Arašidy

peanuts photo
Photo by Couleur (Pixabay)

Arašidy sú jedným z najčastejších alergénov, ktoré môže spôsobiť anafylaxiu. Typickými príznakmi sú zúženie dýchacích ciest a problémy s dýchaním. Ak sa nelieči, môže byť smrteľná.

6. Čerešne

cherries photo
Photo by Shutterbug75 (Pixabay)

Ich semená v skutočnosti obsahujú jed – kyanovodík.

7. Baza čierna

elderberry photo
Photo by MabelAmber (Pixabay)

Listy bazy čiernej, ktoré sa často používajú v limonádach a liekoch, vám môžu spôsobiť ťažkosti, ak si nedáte pozor. Podobne ako priveľa čerešňových jadierok môžu spôsobiť nahromadenie kyanidu.

8. Marhule

apricots photo
Photo by Couleur (Pixabay)

Samotné ovocie je síce v poriadku, ale jeho kôstka obsahuje jed, ktorý môže byť pri požití škodlivý. Našťastie sú jadierka príliš veľké na to, aby ich väčšina ľudí mohla zjesť.

9. Paradajky

tomatoes photo
Photo by kie-ker (Pixabay)

Je to pravda, stonky a listy paradajok obsahujú glykoalkaloid, jed, ktorý môže spôsobiť vážne problémy, ak je vaše telo citlivé. Preto nikdy nejedzte listy!

10. Surové mäso

raw meat photo
Photo by gate74 (Pixabay)

Salmonela nie je vtip. Ak máte slabý imunitný systém, môže vás dokonca zabiť. Dbajte na to, aby ste mäso varili!

11. Hot dogy

hot dog photo
Photo by HannahChen (Pixabay)

Hoci hot dogy nie sú známe svojimi zdravotnými benefitmi, na základe ich zloženia vás nezabijú. Problém? Sú jednou z hlavných príčin dusenia malých detí.

12. Zemiaky

potatoes photo
Photo by Couleur (Pixabay)

Napriek tomu, že zemiaky majú jedovaté stonky a listy, otrava nimi je zriedkavá. Väčšina úmrtí v dôsledku konzumácie zemiakov je dôsledkom konzumácie zelených zemiakov alebo pitia čaju z listov zemiakov.

13. Semená jabĺk

apple photo
Photo by castleguard (Pixabay)

Jablká sú síce veľmi zdravé, ale ich semená obsahujú amygdalín, zlúčeninu kyanidu a cukru, ktorá sa rozkladá na kyanovodík. Samozrejme, telo si bez problémov poradí s malým množstvom kyanidu v týchto semenách. Teoreticky by však požitie veľkého množstva semien jabĺk mohlo spôsobiť problémy.

14. Huby

mushrooms photo
Photo by StefleiFotografie (Pixabay)

Toto snáď nikoho neprekvapí. Zatiaľ čo niektoré huby sú dokonalou prílohou, iné vás okamžite zabijú. Takže tá skvelo-vyzerajúca huba, ktorú vidíte rásť vo voľnej prírode? Nejedzte ju, ak nemáte so sebou niekoho, kto vie, čo robí.

15. Škorica

cinnamon photo
Photo by Daria-Yakovleva (Pixabay)

Hoci škoricová výzva bola myslená ako zábava, existuje dôvod, prečo Americká asociácia centier kontroly otráv vydala varovanie týkajúce sa tejto praxe. Ak sa škorica dostane do pľúc, môže spôsobiť vážne problémy… dokonca aj smrť.

16. Broskyne

peaches photo
Photo by Couleur (Pixabay)

Podobne ako marhule, aj broskyne majú jedovaté jadierka. Samozrejme, jadierka bývajú príliš veľké na to, aby sa dali jesť… našťastie.

17. Nevarené vajcia

eggs photo
Photo by Couleur (Pixabay)

Surové mäso nie je jediným spôsobom, ako sa môžete nakaziť salmonelou. Rovnako nebezpečné sú aj tepelne neupravené vajcia.

Zdroj

Barbora Piatková
Ahojte, volám sa Barbora a som študentkou informatiky na Masarykovej univerzite v Brne. Rada objavujem nové veci, športujem, trávim čas v prírode a nepohrdnem ani dobrým jedlom.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre