Neuveriteľné miesta – cintorín pre lietadlá a iné

816

Pri pohľade na niektoré miesta sa musíme zamyslieť, či to, čo vidíme, je realita.  Ale nech sa akokoľvek čudujeme, áno, sú skutočné. Minimálne tie štyri, ktoré vám teraz predstavíme. Niektoré vznikli rukou človeka, za inými stojí príroda.

Cintorín pre lietadlá, Arizona, USA

Getty Images, redbull.com
Getty Images, redbull.com

Kde lietadlá chodia zomrieť? Tu. Boingy vyradené z prevádzky odpočívajú na pieskoch v Arizone. Nachádza sa tu viac ako  5 000 lietadiel.  A prečo práve v Arizone? Suchý púštny vzduch spomaľuje rozklad lietadiel. Žiadne lietadlo z tohto cintorína už nikdy nevzlietne.

Shiprock, Nové Mexiko

Getty Images/Universal Images Group, redbull.com
Getty Images/Universal Images Group, redbull.com

Vo výške 500 metrov nad púšťou v Novom Mexiku sa nachádza Shiprock. Pôvodne bol kultúrnym centrom kmeňa indiánov Navajo a do dnes patrí pod ich správu. Útvar vyzerá ako loď plaviaca sa po púšti, z toho je odvodený aj názov – Shiprock. Rovnaký názov nesie aj najbližšie mesto, vzdialené 17 kilometrov. Skala sa objavuje v mnohých knihách a filmoch a je populárnou destináciou pre horolezcov a fotografov.

Jazero Champagne, Waiotapu, Nový Zéland

Getty Images/Flickr RF, redbull.com
Getty Images/Flickr RF, redbull.com

Jazero vzniklo pred 900 rokmi počas hydrotermálnej erupcie. Dokonca je mu pripisovaná posvätná moc. Už Maori v jazere našli úľavu od boľavých svalov a relaxovali.  A prečo má takú jedinečnú farbu? Skaly v okolí jazera obsahujú čiastočky kovov a tie sa dostávajú do vody. Svoj názov dostalo jazero podľa oxidu uhličitého, ktorý sa neustále uvoľňuje zo zeme a bublinkuje, presne ako šampanské.

Skala Rozkrojené jablko, Nový Zéland

Chris Gin, redbull.com
Chris Gin, redbull.com

Neďaleko pobrežia Nového Zélandu sa nacháddza niečo, čo by sme mohli nazvať aj gelologickou absurditou – dve kamenné polovice jablka. Prírodný úkaz je veľmi obľúbený medzi turistami. Okrem toho záliv Tasman, kde sa skala nachádza, je pomerne plytký, a tak sa ku skale môžete prebrodiť vo vode a obzrieť si ju úplne z blízka. Dodnes je záhadou, odkiaľ kameň pochádza a ako vznikol jeho tvar.

zdroj

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre