Nevyvážená, najmä nezdravá strava v súčasnosti zabíja viac ľudí ako fajčenie. Vedci zistili, že nedostatok dôležitých živín dokáže vo väčšine prípadoch výrazne poškodiť zdravie. Mali by ste však vedieť, že niektoré potraviny, o ktorých si myslíte, že sú prospešné, môžu mať aj opačné účinky. Medzi ne patria napr. aj džúsy, ktoré vyzerajú zdravo v porovnaní s inými sladenými nápojmi, ale môžu vás skutočne posunúť o krok bližšie k cukrovke. A toto je 8 jedál a nápojov, na ktoré si treba dať pozor.

Ovocné džúsy

fresh juice fotografia
Foto od wuestenigel

Ovocie sa považuje za životne dôležité a čerstvé džúsy sú ľahkým spôsobom, ako ho pridať do svojej dennej stravy. V tekutej forme však stráca väčšinu svojich zdravých prvkov, napríklad vlákninu, ktorá hrá dôležitú úlohu pri prevencii pred cukrovkou, srdcových chorôb a obezity. Okrem toho, nekontrolované pitie džúsov môže spôsobiť zdravotné problémy kvôli množstvu cukru, ktorý obsahujú. Niektoré džúsy obsahujú dokonca rovnaké množstvo cukru ako napr. plechovka Coca-Coly. Preto sa odporúča jesť radšej čerstvé ovocie v jeho pôvodnom stave.

Müsli

Müsli fotografia
Foto od jamieanne

Aj keď sú niektoré z týchto tyčiniek bohaté na živiny, sú tiež bohaté na pridaný cukor. Tie najobľúbenejšie tyčinky obsahujú od 15 do 30 g cukru. Na druhú stranu sú perfektnou možnosťou ako zabiť hlad a vyhnúť sa prejedaniu. Obsahujú tiež veľa životne dôležitých živín. Dobrá tyčinka by mala obsahovať najmenej 3 g vlákniny, 5 g bielkovín a menej ako 10 g cukru.

Sushi

sushi fotografia
Foto od DrawsAndCooks

Samotné Sushi nie je škodlivé. Hlavný problém však spôsobujú rôzne prísady. Veľa týchto obľúbených roliek dnes obsahuje majonézu, smotanový syr, omáčky a iné kontroverzné prísady, ktoré zvyšujú výživnú hodnotu a obsahujú veľa kalórii. Aby ste predišli problémom so svojou hmotnosťou, zvoľte si jednoduché rolky s lososom alebo dajte si sashimi.

Ryby chované na farmách

fish in supermarket fotografia
Foto od amg.lincluden

Takáto ryba je bohatým zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré dokážu znižovať riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody. Obsah však veľmi závisí od toho, čo ryby konzumujú. Tie, ktoré kupujeme v supermarketoch, bohužiaľ zväčša nepochádzajú z oceánu, ale z fariem. A preto im nielenže chýbajú zdravé živiny, ale obsahujú aj chemické prísady, ktoré poľnohospodári používajú na to, aby rýchlejšie rástli. Pokúste sa preto nájsť radšej spoľahlivý zdroj čerstvých rýb vo vašom meste.

Potraviny bez tuku

fat free foods fotografia
Foto od Svadilfari

Strava bez tukov je veľkým boomom aj dnes. Treba si však uvedomiť, že výrobcovia začali nahrádzať zdravé tuky spracovaným cukrom, aby sa zachovala prirodzená chuť produktu. Takže namiesto toho, aby ste jedli zdravé jedlo, tak konzumujete doslova “maskovanú cukrovú bombu”. Odborníci preto odporúčajú zvoliť mliečne výrobky, ktoré sú bohaté na bielkoviny a zdravé tuky, napríklad tvaroh alebo grécky jogurt, ktoré neobsahujú žiadny spracovaný cukor.

Cereálie

cereals fotografia
Foto od the5th

Obilniny boli vždy považované za jednoduché riešenie pre zdravé a výživné raňajky. Nie všetky druhy obilnín však poskytujú rovnaké výhody. Väčšina z nich je totiž vyrobená z rafinovaných zŕn. Počas spracovania strácajú obilniny značné množstvo vlákniny a ďalších živín. Nehovoriac o množstve pridaného cukru pre zlepšenie chuti. Zvýšený príjem cukru môže mať za následok cukrovku, srdcové choroby a tiež obezitu. Namiesto obilnín si radšej zvoľte ovsené vločky alebo celozrnné alternatívy, ktoré obsahujú dostatok vlákniny. Tie vás udržia plných a energických.

Biele pečivo

white bread fotografia
Foto od wuestenigel

Biely chlieb je ďalší produkt vyrobený z rafinovaných zŕn, ktorým chýbajú zdravé živiny a vláknina. Vláknina prispieva k zdravej váhe, dobrému krvnému tlaku a znižuje riziko cukrovky i kardiovaskulárnych chorôb. Avšak, biely chlieb i pečivo ako také spôsobujú pravý opak. Celozrnné pečivo je dobrou alternatívou.

Sója

soy fotografia
Foto od Kjokkenutstyr.net

Aj keď je to možno prekvapivé, no sója je škodlivá pre zdravie i ekológiu. Sójové plodiny sú považované za najničivejšie “monokropy”, pretože okrádajú pôdu o živiny a zapríčiňujú jej zničenie. Navyše, väčšina sójových bôbov je geneticky modifikovaná, čo znamená, že z nich nedostanete sľúbené živiny. Ďalším problémom sóje je vysoká koncentrácia izoflavónov alebo rastlinných estrogénov, ktorých hladina sa v tele zvyšuje a narušujú menštruačný cyklus.

 

Zdroj

Zanechať komentár

avatar
  Subscribe  
Upozorniť