Hrozí, že indonézska sopka čoskoro vybuchne. Bolo evakuovaných už prvých 500 ľudí

426

Úroveň ohrozenia od Merapi, najaktívnejšej sopky Indonézie, sa vo štvrtok zvýšila na druhú najvyššiu úroveň, čo viedlo k núdzovej evakuácii 500 ľudí. Hrozí, že sopka na indonézskom ostrove Jáva môže kedykoľvek vybuchnúť a pravdepodobne bude chrliť lávu a oblaky horúcich plynov až do vzdialenosti troch kilometrov. S touto správou prišlo vulknologické a geologické centrum pre zmierňovanie nebezpečenstiev v Yogyakarte.

Foto od Pixabay

V očakávaní možného výbuchu bolo zo štyroch dedín nachádzajúcich sa okolo sopky evakuovaných zatiaľ asi 500 ľudí, väčšinou staršie osoby, tehotné ženy a deti. Boli prevezení do núdzových ubytovaní. Všetky turistické aktivity, vrátane lezenia na sopku boli pozastavené a v súčasnosti je na sopku povolený prístup iba odborníkom a výskumníkom. Miestne orgány v blízkosti hory boli požiadané, aby pripravili opatrenia ešte pred prípadnou erupciou. Sopečná činnosť na vrchu Merapi sa neustále zvyšuje už od júna. Posledná veľká erupcia sopky v roku 2010 zabila až 347 ľudí a spôsobila núdzovú evakuáciu 20 000 ľudí.

Ak dôjde k erupcii, tak jej sila nebude rovnaká ako v roku 2010,“ uviedol šéf centra pre katastrofy, Hanik Humaida.V každom prípade však treba počítať s erupciou Merapi,“ dodal. Asi 250 000 ľudí žije v okruhu 10 kilometrov od sopky a prípadný výbuch ich môže zasiahnuť. Indonézia leží v takzvanom tichomorskom „ohnivom kruhu“ a je náchylná na seizmické aktivity, ako sú zemetrasenia a výbuchy sopiek. V Indonézii je pritom monitorovaných viac ako 120 aktívnych sopiek.

 

Zdroj

 

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre