Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že v dôsledku klimatických zmien si budú musieť ľudia zvyknúť na červy, hmyz či iné netradičné potraviny. Pravdou síce je, že už dnes niektorí nemajú problém jesť takúto nezvyčajnú stravu, no len ťažko si možno predstaviť, že by ľudstvo túžilo žiť na strave zloženej z hmyzu.
Vedci z univerzity Cambridge tvrdia, že plodiny ako jačmeň, kukurica, alebo aj ovocie či zelenina sú vážne ohrozované zmenou podnebia a ich množstvo do budúcna môže rapídne klesnúť, čím môže dôjsť k ich nedostatku. V správe publikovanej v časopise Nature Foods sa uvádza, že červy, domáce muchy či múčni chrobáci môžu zmierniť problémy s potravinovou neistotou a zároveň obsahujú všetky potrebné výživné látky pre ľudí.
Dr. Asaf Tchazor povedal toto: „Súčasný potravinový systém je veľmi zraniteľný. Je totiž vystavený obrovskému množstvu rizík ako povodniam, mrazom, suchám či parazitom. A aby bolo možné zabezpečiť pravidelné dodávky potravín, tak musíme do súčasného systému integrovať úplne nové spôsoby hospodárenia. Čím skôr to urobíme, tým viac životov zachránime“. Spoluautorka štúdie Catherine dodala: „Už aj súčasná pandémia ukázala hrozby aktuálneho potravinového systému. Diverzifikácia našej stravy ďalšími potravinami bude dôležitá pre zabezpečenie potravinovej bezpečnosti“.