Mnohí ľudia poznajú brunch najmä zo seriálov a filmov z amerického, prípadne anglického, prostredia. Nie ja za ním v podstate žiadna veda. Ide o jednoduché spojenie raňajok a obeda. Už aj samotný názov brunch pochádza z kombinácie slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Preto sa väčšinou organizuje a podáva medzi desiatou hodinou predpoludním a druhou hodinou popoludní. Že ešte neviete, ako ho pripraviť? Žiadny problém. Dáme vám hneď niekoľko tipov, ako na to.

 

Brunch
Zdroj obrázka: Sara Winter / Shutterstock.com

Ako pripraviť brunch

Skutočnosť, že brunch sa zvykne konať na prelome poludnia, ho priam predurčuje na víkendovú organizáciu. Počas klasického pracovného týždňa by ste totižto len ťažko zosúladili priateľov a blízkych, ktorí sú jeho dôležitou súčasťou. Samozrejme, môžete si ho zorganizovať napríklad aj vo dvojici, no jeho pravé čaro pocítite vo väčšom počte – v sobotu alebo v nedeľu.

 

Základom je hromada jedla

To, čo je pre brunch azda najcharakteristickejšie zo všetkého, je hromada jedla. Pozor, nejde však o výdatné hlavné jedlá. Práve naopak, pre brunch sú typické drobnejšie porcie studených aj teplých chodov. Každý chce predsa ochutnať čo najviac pochúťok. A aké konkrétne jedlá sú na bruch vhodné? V tomto prípade sa veru fantázii medze nekladú.

Náš tip: Pri príprave jedla na brunch sa skúste držať určitej témy. Inšpiráciou vám môžu byť napríklad slovenské špeciality, prípadne exotické pochúťky, alebo niečo z francúzskej kuchyne.

Keď sa rozhodnete napríklad pre tému francúzskej kuchyne, na vašom stole by nemali chýbať croissanty, bagety, údeniny ani palacinky a lievance na rôzne spôsoby, Zíde sa vám teda panvica na lievance, ktorú si môžete rýchlo a z pohodlia domova nájsť napríklad cez portál Biano. Jeho hlavnou výhodou je praktické filtrovanie podľa rôznych parametrov a tiež zoskupovanie ponúk mnohých overených e-shopov.

panvica na lievance
Zdroj obrázka: Biano.sk

Náš tip: Keďže brunch nie je záležitosť na pár minút, ako napríklad obed, príprava jedál vám zaberie pomerne veľa čas. Podávať môžete vajíčka na rôzne spôsoby, párky, jogurty, rôzne druhy pečiva a podobne. Je to len a len na vás. Každopádne, skúste niekoho poprosiť o pomoc s prípravou. V opačnom prípade sa naozaj nadriete.

Nezabúdajte na širokú ponuku nápojov

Rovnako dôležitou požiadavkou na váš víkendový brunch bude aj široká ponuka nápojov. Čo sa na brunch hodí? Jednoznačne voda, káva, čaje a džúsy. Okrem toho si však môžete váš „nápojový lístok“ spestriť aj domácimi limonádami, prípadne pivom, vínom alebo aj niečím tvrdším. Alkoholické nápoje však nie sú pre brunch úplné typické. Predsa len, aj pri najneskoršom možnom scenári ide stále len o skorú poobednú udalosť. Pokiaľ má však brunch predchádzať nejakej oslave alebo špeciálnej udalosti, mení to celú situáciu.

Pozvite priateľov

Ako sme spomenuli už o čosi vyššie, brunch si s najväčšou pravdepodobnosťou najviac vychutnáte v kruhu vašich najbližších. Ide totižto o ideálnu príležitosť na hranie spoločenských hier, počúvanie dobrej hudby a iné aktivity, ktoré utužujú vzťahy.

Náš tip: Dohodnite sa s priateľmi a rodinou, že každý prinesie nejaké jedlo. Okrem toho, že si tak uľahčíte prípravu, bude ponuka na vašom stole skutočne pestrá.

stolovanie
Zdroj obrázka: simona pilolla 2 / Shutterstock.com

Snažte sa ulahodiť každému

A na záver ešte jedna dôležitá rada. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre tematický alebo rýdzo vlastný brunch, snažte sa ulahodiť každému. Berte do úvahy, že zatiaľ čo niekto nemusí mať rád sladké, iný možno nebude obľubovať slané. Preto by mala byť ponuka jedál na vami organizovanom brunchi široká a rôznorodá.

Avatar
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu. Zaujímame sa aj o zdravie a domácnosť. Pri našich článkoch používame overené zdroje a pri zdravotníckych témach dávame dôraz na vedecké štúdie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.