Sporák je spotrebič bez ktorého sa ťažko zaobídeme vo svojej kuchyni. Tvorí jej srdce a najzakladanejšie funkcie – varenie a pečenie. Často krát si ľudia nevedia vybrať ten správny. Premýšľajú nad daným typov, veľkosťou, výkonnosťou a samozrejme aj dizajnom. Poďme si spoločne predstaviť jednotlivé typy sporákov a ich vlastnosti.

 

Typ sporáku

  1. plynový sporák – kombinuje plynovú varnú dosku s plynovou rúrou na pečenie
  2. elektricky sporák – obe jeho časti sú na elektrinu (na výber liatinová platnička na varenie, či sklo-keramická alebo indukčná varná doska)
  3. kombinovaný sporák – kombinuje plynovú varnú dosku a elektrickú rúru na pečenie. Ide o najobľúbenejší typ.

 

Typ varnej dosky

Rozlišujeme tri druhy elektrických varných dosiek a to :

  • Liatinovú
  • Sklo-keramickú
  • Indukčnú

 

Pri plynovej varnej doske druhy nerozlišujeme. Ide o najzakladanejší a najefektívnejší typ varnej dosky, ktorý preferujú profesionáli vďaka rýchlemu dosiahnutiu správnej teploty. Nevýhodou je, že oheň nie je nijak obmedzený a riziko vznietenia či úniku plynu rastie. Dokonca aj v rodine s menšími deťmi je šanca, že sa dieťa popáli vyššia.

Liatinová varná doska je najmenej využívaným typom a pomaly sa z predaja vytráca. Sú lacné, ale zahrievajú sa veľmi pomaly. Majú obrovskú elektrickú spotrebu, čo v podstate vykompenzuje ich lacný nákup.

Sklo-keramická varná doska je vyrobená zo skla a keramiky ako už napovedá jej názov. Ide o silne mechanicky odolný povrch, pod ktorým je zabudované odporové tepelné teleso, ktoré sa po zapnutí k zdroju elektrického prúdu zahreje a ohrieva dosku. Prenos tepla medzi hrncom a tepelným telesom je plynulý. Nevýhodou je jej náchylnosť na škrabance i prípadné rozbitie ťažkým hrncom.

Indukčná varná doska patrí medzi najnovší a najvyspelejší druh. Na prvý pohľad sa od sklo-keramickej nelíši avšak pri tomto type je zohrievaná iba tá časť varnej zóny, ktorej sa priamo dotýka hrniec či panvica a zvyšné okolie je takmer úplne studené. Obmedzí sa tak strata tepla a šetrí sa energia. Jedná sa o podstatne náročnejšiu investíciu, návratnosť je však fantastická.

Prečo je najlepšou voľbou elektrický alebo ? Odpoveďou je rúra. Elektrická rúra je na reguláciu teploty extrémne jednoduchá a dá sa v nej nastaviť teplota od 35 do 350 stupňov. Typ varnej dosky je už na vás, čo preferujete, ako často varíte, poprípade aké zložité jedlá pripravujete. Pred samotnou kúpou treba zvážiť účel, cenu koľko ste ochotný investovať a v neposlednom rade si pozrieť aj recenzie a testy výrobcov či samotných modelov.

 

 

Avatar
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.