Pri nakupovaní sa môžeme cítiť trochu stratení, najmä pri tom množstve produktov. Len si spomeňte, koľko druhov vajec vidíte vždy, keď idete nakupovať. Pri niektorých potravinách spoznáme, či sú čerstvé, priamo v obchode, zatiaľ čo pri iných to môžeme zistiť až doma.

1. Vajce je čerstvé, ak je po rozbití žĺtok v strede

Keď rozbijete vajíčko, vždy ako prvý skontrolujte žĺtok. Ak je v strede a okolo neho je rozliaty číry bielok, znamená to, že je vajce čerstvé. Žĺtok by malo byť takisto objemný. Ak je plochý, nejedzte ho. Nemali by ste ho jesť ani v prípade, že nie sú poriadne viditeľné okraje bielka (a teda vajíčko vyzerá príliš rozliato).
Ďalší spôsob, ako zistiť stav vajíčka, je položiť ho do vody a sledovať, či klesne na dno. Ak áno, všetko je v poriadku. Ak vypláva na hladinu, rovno ho môžete vyhodiť.

2. O zrelosti avokáda vám napovie jeho “chvostík”

Pokúste sa zvyšok stopky odtrhnúť. Ak vám to pôjde bez problémov, znamená to, že avokádo je už zrelé. Ak nie, ešte nedozrelo.

3. Dobrá tekvica znie “prázdno”

Ak chcete zistiť, či tekvica, ktorú držíte v rukách, je dobrá, zaklopte na ňu. Ak sa ozve “dutý” zvuk, oplatí sa ju kúpiť.

4. Ryba by mala byť pevná

Vždy sa sústreďte na textúru. Stlačte ju a ak sa vráti do pôvodného tvaru, je čerstvá.

5. Okolo kuracieho mäsa by nemala byť žiadna tekutina

Ak sa chystáte kúpiť kuracie mäso, vyberte také, ktoré nemá v balení okolo seba žiadne tekutiny. Takisto sa vyvarujte mäsu s príliš červenou kožou.

6. Pod prvou vrstvou cibuľovej šupky by nemali byť žiadne škvrny

Zoberte cibuľu a skontrolujte, ako vyzerá pod prvou vrstvou šupky. Ak zbadáte nejaké škvrny, pravdepodobne ju už napadla pleseň.

7. Sýtožlté citróny

Pri citrónoch je to jednoduché – zrelosť sa dá spoznať voľným okom. Ak má sýtu farbu a jemnú kožku, znamená to, že je zrelý. Ak má bledožltú farbu alebo zelenkasté odtiene, ešte ho nekupujte.

8. Kupujte radšej zrnkovú kávu

Milovníci kávy veľmi dobre vedia, že kupovať mletú kávu nie je dobrý nápad, keďže väčšinou sa tam nájde všetko, len nie dobrá káva. Je ťažko povedať, čo ten prášok v skutočnosti obsahuje. Aby ste sa vyhli tomuto problému, kúpte si zrnkovú kávu a pomeľte si ju doma.

Zdroj

Foto: Brightside

Ivana Božiková
Zdravím, volám sa Ivana a študujem filológiu v Banskej Bystrici. Rada čítam, píšem, zisťujem a vymýšľam, cestujem, spoznávam, smejem sa a nepohrdnem ani dobrým jedlom. Teší ma!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.