Bežné chyby, ktorých sa dopúšťame pri upratovaní. Ako ich napraviť?

12230

Na svete sú len dva typy ľudí: tí, pre ktorých je upratovanie forma zábavy a relaxu, a tí, ktorí ho vnímajú ako utrpenie. Bez ohľadu na to, do ktorej kategórie patríte, šanca, že pri tom potrebujete pomoc, je vysoká. Väčšina z nás robí pri upratovaní chyby, o ktorých doteraz možno ani nevedela.

1. Podlahu umývajte ako poslednú

vacuum photo
jarmoluk/Pixabay

Zamyslite sa nad tým. Ak najprv povysávate, a potom začnete utierať police, všetok prach spadne na zem. Aby ste nemuseli niekoľkokrát vysávať, využite gravitáciu a začnite celkom od vrchu. Všetko postupne spadne dole a vy to nakoniec povysávate jedným ťahom.

2. Bielidlo na pleseň?

bleach photo
ds_30/Pixabay

Bielidlo je skvelou zbraňou v boji proti plesniam, platí to však len pri niektorých povrchoch. Rozhodne vám pomôže pri skle, kove, plaste a na obklade. Nemalo by sa však používať na drevo, koberce a sadrokartón.
Na tieto povrchy použite radšej peroxid vodíka. Nastriekajte ho priamo na pleseň, nechajte pôsobiť 10 minút, poriadne vyšúchajte a nechajte uschnúť.

3. Čistite vysávač

vacuum cleaner photo
kang_hojun/Pixabay

Aby vysávač čo najlepšie fungoval, je potrebné meniť vrecká alebo čistiť nádobu, kam sa zbiera odpad.

4. Okná neumývajte počas slnečných dní

window photo
StockSnap/Pixabay

Aj keď to môže znieť paradoxne, pretože špinu si najskôr všimnete, keď na okno zasvieti slniečko, nemali by ste okná umývať v slnečné dni.
Je to preto, že teplo zo slnka vysuší okná príliš rýchlo, a to zanechá na okne šmuhy a škvrny. Umývajte ich radšej, keď je von zatiahnuté a chladnejšie počasie.

5. Prachovky

feather duster photo
stevepb/Pixabay

Prachovka sa nachádza takmer v každej domácnosti. Šanca, že prach rozvíri okolo seba je však omnoho väčšia než tá, že ho zachytí. Efektívnejšie je preto použiť utierky z mikrovlákna, ktoré sú dostatočne pevné na to, aby zachytili malé čiastočky prachu.

6. Kuchynské špongie

 kitchen sponge photo
tomekwalecki/Pixabay

Už ste to, pravdepodobne, počuli, je však dôležité to stále opakovať. Kuchynské špongie sú skvelým prostredím pre množenie baktérií. Je potrebné ich meniť každý týždeň. Ak to nie je možné, dezinfikujte ich v dreze. Do zhruba štyroch litrov vody pridajte ¾ hrnčeka bielidla, namočte špongiu a nechajte pôsobiť. Niektoré firmy vyrábajú špongie, ktoré môžete oprať. Je len na vás, ktorú možnosť si vyberiete.

Zdroj

Foto: Pixabay

Ivana Božiková
Zdravím, volám sa Ivana a študujem filológiu v Banskej Bystrici. Rada čítam, píšem, zisťujem a vymýšľam, cestujem, spoznávam, smejem sa a nepohrdnem ani dobrým jedlom. Teší ma!
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

1 Komentár
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Mária
25. mája 2022 13:16

Po slovensky je „keď je vonKU zatiahnuté“

idem von
som vonku