Tisícky ľudí na Slovensku sa pravidelne v období jesene vydá na lokálne kačacie či husacie hody.  Pochutnajú si na mastných lokšiach, pečených kačkách, či husacej pečeni.   Vedeli ste, že tzv. „Foie Gras“ je francúzska delikatesa, ktorá vzniká umelým prikrmovaním (lepšie povedané prekrmovaním) hús alebo kačiek?   Predtým ako si na nej pochutnáte v luxusnej reštaurácií, mali by ste vedieť nasledujúce.

Husy
Foto: Wikimedia

“ Foie Gras“ znamená v preklade „tučná pečeň„, už z tohto názvu je známe, že nepôjde o pečeň bežných rozmerov . Ide konkrétne o 10 násobné umelé zväčšenie pečene.  Aby sa  hus takto prekŕmila musí prijať enormné množstvo potravy, ktorá sa im do žalúdka dostane pomocou 20-30cm  dlhej trubice, ktorú im vrazia priamo do hrdla.

Následne je hus prekrmovaná až kým pečeň nenadobudne požadovanú „kvalitu“ . Často sa stáva, že pečeň zvieratám exploduje,  majú zapálene pažeráky, nemôžu dýchať a ani sa pohybovať.

Foie Gras
Wikimedia

Husy a kačice počas tohto procesu trpia veľkým stresom, kedže sú v malých klietkach, ktoré im nedovoľujú roztiahnuť krídla a nemôžu sa hýbať.

Mnoho krajín výrobu aj import „delikatesy“ už zakázalo. V roku 2017 sa pridal aj Brusel . Každý z nás si môže vybrať, či dá prednosť chvíľkovému potešeniu svojich zmyslov alebo nebude podporovať podobné experimenty na zvieratách.

 

zdroj

Avatar
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu. Zaujímame sa aj o zdravie a domácnosť. Pri našich článkoch používame overené zdroje a pri zdravotníckych témach dávame dôraz na vedecké štúdie.

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.