kokosový olej

Kokosový olej vzniká z jadier alebo dužiny kokosových orechov, ktoré rastú na takzvaných kokosovníkoch (palma kokosová). Tento produkt si za posledné roky zaslúžil pozornosť médií kvôli jeho zdravotným účinkom. Avšak, tak ako pri väčšine komerčných produktov nie je všetko tak ako sa na prvý pohľad zdá  a kokosový olej so sebou nesie aj určité riziká kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov. Zdravotné účinky mu však uprieť nemožno, držte sa pravidla “všetkého veľa škodí” a využívajte skutočné benefity  aj vďaka rôznym receptom z kokosového oleja.

Upozornenie: Kupujte iba u overených predajcov

 

 

Obsah článku

Čo kúpit: Bio Coconut Oil – panenský kokosový olej

, Niekoľko dôvodov prečo zaradiť kokosový olej do svojho života + Zaujímavosti o jeho pôvode a výrobe

  • Za studena lisovaný a panenský kokosový olej s certifikáciou BIO
  • Skladom v akcií
  • Vhodný do kuchyne aj na pleť
  • Desiatky pozitívnych recenzií
  • Výborná chuť aj vôňa
Kvalitný kokosový olej kúpite tu

Pôvod kokosového oleja

Kokosový olej sa začal používať najskôr v tradičnej indickej medicíne – Ajurvéde.  Palme kokosovej sa v tom čase hovorilo Kalpavriksha (strom, ktorý dáva všetko).  Používal sa na liečenie mnohých problémov – od vypadávania vlasov, liečnie popálenín či problémy so srdcom.

Zdravotné Benefity kokosového oleja

O kokosovom oleji sa väčšinou hovorí len v superlatívoch. Okrem jeho využitia v kozmetike sa s ním stretávame čoraz viac aj v kuchyni. Poďme si povedať zopár dôvodov, prečo využívať zdravotné výhody tohto oleja.

olej z kokosových orechov

TIP: Pri nákupe cez internet môžete výrazne ušetriť. Pozrite si cenu produktu u overeného predajcu.

 Nie všetky tuky sú rovnaké.

Kokosový olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (MCFA), ktoré sú zdravou formou nasýtených mastných kyselín v porovnaní s inými tukmi. Bežné nasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom sú považované za nie veľmi priaznivé zdraviu a spájajú sa so srdcovými problémami, depresiou a zvýšenou hladinou cholesterolu. Čo teda znamená konzumácia MCFA tukov v v tomto  oleji pre naše telo? Naše telo tieto tuky metabolizuje priamo v pečeni a okamžite premieňa tuk na energiu.

Zaujímavosť: Kokosový olej preukázateľne podporuje vznik tzv. dobrého (HDL) cholesterolu (1

Regulácia cukru v krvi

Kokosový olej pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a môže znižovať riziko vzniku cukrovky typu 2. Tento olej môže napomôcť zlepšeniu využitia inzulínu v tele a pomáhať tak regulovať hladinu cukru v krvi.

Pomáha pri chudnutí

Zvyšuje činnosť metabolizmu a môže pomôcť pri chudnutí. Niektoré štúdie zistili, že ľudia, ktorí konzumujú 2 lyžice tohto oleja denne spália viac kalórií ako tí, ktorí ho konzumujú menej. Navyše, štúdia z roku 2009 zistila, že ženy konzumujúce 2 lyžice kokosového tuku denne po dobu 12 týždňov, mali nižšie množstvo brušného tuku prispievajúceho k srdcovým problémom

Starostlivosť o vlasy

Kokosový olej je priaznivý pre vlasy a vlasovú pokožku. Je používaný v obrovskom množstve šampónov, kondicionérov a produktov určených pre vlasovú starostlivosť. Z tohto oleja je vhodné si robiť zábaly na unavené a suché vlasy. Dôvodom je nízka molekulová hmotnosť a priamy lineárny reťazec, ktoré dovoľujú oleju účinne prenikať do vlasov s cieľom zníženia straty bielkovín.

kokosy

Vďaka kokosovému oleju budete menej chorý

Posiľňuje imunitný systém a má silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Takmer 50% mastných kyselín v  oleji obsahuje kyselinu laurovú. Kyselina laurová sa člení na monolaurin a monoglyceridy, ktoré zabíjajú baktérie a vírusy, rovnako ako iné škodlivé patogény.

Kokosový olej je neoceniteľný pri zdravom varení

Je ideálny pre teplú aj studenú kuchyňu. Kokosový olej je vhodný na vyprážanie, pretože má vyšší dymový bod než väčšina nenasýtených olejov. Preto je vhodný na varenie pri vysokých teplotách  (do 175°C) narozdiel od olivového oleja, ktorý pri vysokej teplote oxiduje a stáva sa karcinogénnym  . V studenej kuchyni je vhodný pri príprave domácich zmrzlín alebo raw dezertov. 

Účinky kokosového oleja na pleť

Olej z kokosov je tiež veľmi prospešný pre pokožku a má hydratačné účinky. V mnohých kultúrach je používaný ako liek na rôzne kožné problémy. Dôvodom je chemická štruktúra, ktorá bráni oxidácii a žltnutiu. Kokosový olej dokonca napomáha hojeniu rán a je vedecky preukázané, že pomáha liečiť atopickú dermatitídu viac ako olivový olej (2)  .

Priaznivý je z jednoduchého dôvodu, ktorým je, že kokosový olej je bohatý na polyfenoly, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Práve z tohto dôvodu je výborný na aknóznu pleť a taktiež má výrazne hydratačné účinky. Pre tých, ktorí sa boja starnutia, tak týmto olejom ho môžete aspoň trochu zastaviť, pretože oddiaľuje starnutie pleti. Avšak, myslíte aj na to, že by ste ho nemali užívať dlhodobo, pretože takýmto spôsobom premastíte pleť, čo sa neodporúča.

Ako pôsobí kokosový olej na akné alebo mastnú pleť ?

Najvhodnejší je pre suchú a “normálnu” pokožku. Pozor však dajte, ak máte mastnú pleť a tiež akné. Na akné síce pôsobí priaznivo, no v takom prípade ho používajte s mierou. Mali by ste pamätať na to, že ak máte akné a kokosový olej používate každý deň a nahrádzate ním iné kozmetické prípravky, tak postupne by mohlo dôjsť k upchaniu pórov. Na to nezabúdajte.

Citlivá pleť

Kokosový olej sa využíva aj v kozmetike a niektoré ženy si ho nevedia vynachváliť. Je totiž skvelý pre vašu pokožku, napríklad pri odličovaní. Pridáva sa taktiež do sprchovacích gélov a tie sú dobre známe pre svoju šetrnosť k pokožke. Môžete ho aplikovať na tvár po tom, ako si ju umyjete vodou. Poslúži vám ako skvelý hydratačný krém.

Vrásky a popraskaná pokožka v zime

Kokosový olej sa veľmi dobre vstrebáva, netvorí nepríjemný mastný film a pokožku zanecháva hladkú a jemnú zároveň. Ak máte problém s hydratáciou pokožky, pomôže vám, pričom skvelo hydratuje suché ruky  v zime. Dokáže si však poradiť aj s vyrážkami, pomáha s alergiami či pri atopických ekzémoch. Mnohých zas trápi akné, ktoré skutočne nie je nič príjemné. Skúste tento olej, pretože ten vám pomôže s hojením akné, no pri akné ho používajte s mierou. Máme dobrú správu aj pre mamičky, ktoré by sa veľmi radi zbavili popôrodných strií, skúste sa ich zbaviť s týmto zázrakom.

Recept na účinný tvárový píling

Nejedna žena, no v dnešnej dobe už aj muž si potrpia na peknú a zdravú pleť. Ak patríte aj vy medzi nich, tak máme pre vás jeden zaujímavý a najmä účinný tip. Skúste zmiešať kokosový olej s tzv. himalájskou soľou a tento píling si následne nanášajte na tvár každý večer. Dobrou správou je, že ho môžete, no aj nemusíte oplachovať. Z kokosového oleja sa dajú vyrobiť mnohé prírodné kozmetické produkty, stačí si len nájsť ten správny recept pre vás.

Make up z a kokosového oleja

Ženy si niekedy potrpia na to, aby boli ich líčka čo najlepšie zvýraznené a mali tú správnu farbu. Od dnes už budete vedieť, že kokosový olej dokáže skvele zvýrazniť lícne kosti. Stačí naniesť olej cez make up a ten už urobí svoju prácu.

Aj pre mužov na holenie

Ani muži nemusia zúfať. Ak si žiadajú vyslovene mužské riešenie častého problému za použitia tohto oleja, tak aj na toto máme odpoveď. Kokosový olej totiž slúži ako mlieko na holenie, čím dokáže zabezpečiť hladké holenie bez nepríjemného poranenia či vysušenia pokožky. Takže, muži, smelo do toho.

Problémy s detskou pokožkou

Medzi najčastejšie problémy malých deti patria jednoznačne zapareniny. Týmto olejom dokážete nahradiť krém na zapareniny jednoducho tým, že kokosový olej aplikujete na postihnuté miesta dieťatka.

 

Zaujímavosť: Vedeli ste, že robenie olejových masáží novorodencom zlepšuje ich termoreguláciu a podporuje zdravý rast a vývin? Štúdia z roku 2015 dokázala, že masírovanie už dvojdňových novorodencov týmto olejom malo priaznivý účinok na rast a naberanie hmotnosti týchto detí.

Je kokosový olej vhodný na zuby?

Kokosový olej na zuby zabraňuje ochoreniu ďasien a  kazu. Vyplachovanie si úst kokosovým olejom bolo po stáročia overeným spôsobom ako očistiť ústnu dutinu od baktérii a vyhnúť sa problému s paradentózou. Ak chcete napomôcť funkcií zdravých zubov a ďasien, skúste si takto vyplachovať ústa  3x týždenne po dobu 20 minút.

Ak chcete vyskúšať prospešné účinky kokosového oleja na vlastnej koži, odporúčame tieto produkty overené nami od overených predajcov

Pre celé telo

Ak vám záleží na vašom tele, možno by ste mohli skúsiť aplikovať kokosový olej na telo po sprchovaní. Dokáže dokonale hydratovať celé telo a budete sa cítiť ako také bábätko. Ďalej je vhodný na suché chodidlá, kolená a lakte, ako opaľovací olej, môžete ho využiť aj ako krém po opaľovaní, na starecké škvrny, či si ho jednoducho pridať do kúpeľa. Jeho využitie je skutočne veľmi široké a bohaté.

Z kokosového oleja sa tiež dá vyrobiť:

 

Je kokosový olej škodlivý? Riziká a vedľajšie účinky

Kvôli obsahu nasýtených mastných kyselín sa konzumácia tohto oleja neodporúča ľuďom, ktorí majú vysoký cholesterol.  Inak je tento olej považovaný za vcelku bezpečný ak dodržiavate rozumné dávkovanie (zdroj)

Jednorázové použitie oleja sa javí ako bezpečné, avšak pri opakovanom  zahrievaní kokosového oleja napr. pri opakovanom vyprážaní  dochádza k vzniku takzvaných polyaromatických uhľovodíkov, ktoré sú karcinogénne.

V poslednom období sa začali objavovať pochybnosti o účinkoch kokosového oleja pri varení. Napriek tomu, že výskumy stále nehovoria jasnou rečou a je potrebné ďalší výskum, odporúčame rovnako ako poprední experti tento olej striedať spolu s inými tukmi a olejmi.  Efekt tohto oleja v kozmetike je však jednoznačný a potvrdený štúdiami.(zdroj)

Ako sa vyrába?

Existujú 2 základne procesy výroby kokosového oleja – Suchý a vlhký výrobný proces . Suchý výrobný proces, počas ktorého sa z kokosových orechov získava takzvaná kopra (vysušená dužina), ktorá je extrahovaná pomocou ohňa alebo slnečného žiarenia. Lisovaním a rozpúštaním kopry vzniká olej.

Týmto procesom vzniká aj kaša, ktorá má vysoký obsah vlákniny a proteínu. Bohužiaľ je tento biprodukt nízkej kvality pre konzumáciu človekom a tak sa využíva na prikrmovanie dobytka.

 Vlhký výrobný proces –   Tento proces využíva narozdiel od toho suchého surové kokosové orechy, počas ktorého sa vďaka proteínu a vode vytvorí emulzia.  Z tejto emulzie sa musí extrahovať olej. Extrakcia oleja je náročným krokom, často sa využíva dlhé varenie, ktoré je však ekonomicky nevýhodné a vzniká pri ňom olej bez farby.  Tento druh výrobného procesu je finančne náročný a neoplatí sa tak ako suchý výrobný proces.

Zdroje: heathline.com, littlethings.com, prevention.com, cosmopolitan.com

 

 

Avatar
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.