Zdravia-uvedomelé komunity zdieľajú online recepty plné ingrediencií, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli, nie ešte aby ste ich videli v uličke vášho obchodu s potravinami. Camu camu a modré agáve znejú skôr ako mýtické bytosti, než ako veci, ktoré môžete vložiť do úst. A je tu aj jedna trendová ingrediencia, ktorá sa zdá byť momentálne všade. Dokonca aj jej názov je melodický, akoby bol onomatopoický: . Stojí však Manuka med skutočne za tú publicitu? Odôvodní svoju premrštenú cenu?

 

Vcela
Včela na kvete manuky . zdroj: M Rutherford/shutterstock.com

Obsah článku

Čo je Manuka med?

Manuka med je získavaný z nektáru stromov manuky (Leptospermum scoparium) a má jednu extra zložku, ktorá mu pridáva na silnej antimikrobiálnej aktivite Túto neobvyklú aktivitu objavil profesor Peter Molan na Novom Zélande v 80. rokoch. Príčina taktivity zostávala nepolapiteľná po mnoho rokov, kým dve laboratóriá nezávisle od seba neidentifikovali v roku 2008 methylglyoxal (MGO) ako kľúčovú aktívnu zložku v manuka mede. MGO je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, rastlinách a živočíšnych bunkách a vyvíja antimikrobiálnu aktivitu.

 

Austrália má viac druhov pôvodného leptospermia, zatiaľ čo Nový Zéland ho má len jeden, ale med „manuka“ z každej krajiny má podobné vlastnosti. V súčasnosti sa medzi týmito dvoma krajinami ešte stále vedie veľa debát o právach používať názov „manuka“, ale pre zjednodušenie používame tento výraz na opis aktívnych medov Leptospermum z ktorejkoľvek z týchto krajín. A len tak pomimo, väčšina toho, čo sa predáva, je novozélandský manuka med – teda pokiaľ nie je falošný.

 

Dokáže Manuka med zabiť superbaktérie?

Manuka med je často označovaný ako „superpotravina“, ktorá lieči mnoho chorôb, ako sú alergie, nachladnutie a chrípka, zápal ďasien, bolesti hrdla, stafylokokové infekcie a mnoho druhov rán. Manuka môže podľa všetkého tiež zvýšiť energiu, „detoxikovať“ váš systém, znížiť hladinu cholesterolu, zabrániť cukrovke, zlepšiť spánok, zvýšiť tón pleti, znížiť vypadávanie vlasov a dokonca zabrániť krepovateniu a štiepeniu končekov. Tie posledne menované tvrdenia sú nezmyslom. My sa dnes pozrieme na tie, za ktorými stoja adekvátne dôkazy.

 

Aktivita medu manuka bola testovaná na rôznych mikroorganizmoch, najmä na tých, ktoré spôsobujú infekcie rán, a inhibuje problematické bakteriálne patogény vrátane superbaktérií odolných voči viacerým antibiotikám. Manuka med môže tiež zahnať a ničiť baktérie žijúce v biofilmoch (spoločenstvá mikróbov, ktoré sú notoricky odolné voči antibiotikám), vrátane Streptococcus (pôvodca streptokokov v krku) a Staphylococcus (pôvodcov infekcií zlatým stafylom).

 

Podstatné je, že nie sú hlásené prípady, že by si baktérie vyvinuli rezistenciu na med a ani sa v laboratórnych podmienkach sa nedá vytvoriť rezistencia na Manuka med.

 

Manuka med a hojenie rán

Med má ideálne vlastnosti ako ošetrenie na rany. Okrem širokospektrálnej antimikrobiálnej aktivity je netoxický pre bunky cicavcov, pomáha udržiavať vlhké prostredie rany (čo je prospešné pre hojenie), má protizápalový účinok, znižuje čas hojenia a zjazvenie, má prirodzené pôsobenie ako debridement  (odstraňovanie mŕtvych tkanív, cudzích telies a mŕtvych buniek z rany) a tiež zmierňuje zápach rany. Manuka sa úspešne používa na liečenie infikovaných a neinfikovaných rán, popálenín, chirurgických rezov, vredov predkolenia, dekubitov, traumatických poranení, meningokokových lézií, vedľajších účinkov rádioterapie a zápalu ďasien.

 

Manuka med a akné

Akné je zvyčajne spôsobené hormonálnymi zmenami, ale môže to byť aj reakcia na nesprávnu stravu, stres alebo množenie baktérií v upchatých póroch. Antimikrobiálna aktivita medu Manuka, ak sa používa v kombinácii s produktom s nízkym pH, sa často predáva na boj proti akné. Med dokáže pomôcť udržať pokožku bez baktérií, čo  môže urýchliť proces hojenia akné.

 

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam manuka med môže zmierniť zápal spojený s akné. Zatiaľ existuje len veľmi obmedzený výskum schopnosti manuka medu liečiť akné. Jedna však skúmala účinky medu kanuka, ktorý má antibakteriálne vlastnosti podobné vlastnostiam medu manuka. Zistilo sa, že med kanuka je pri ošetrení akné rovnako účinný ako antibakteriálne mydlo.

Manuka med. zdroj: HikoPhotography/shutterstock.com
zdroj: HikoPhotography/shutterstock.com

 

Ako je to s konzumáciou Manuka medu?

Väčšina medu manuka predávaného na celom svete sa konzumuje. Manuka môže inhibovať baktérie, ktoré spôsobujú boľavé hrdlo alebo zápal ďasien, ale hlavné zložky zodpovedné za antimikrobiálnu aktivitu proces trávenia neprežijú. Konzumácia medu môže mať napriek tomu ďalšie terapeutické výhody, vrátane protizápalových, antioxidačných a probiotických vlastností (podporujúcich rast prospešných črevných mikroorganizmov).

 

Všeobecne sa hovorí, že konzumácia manukového (alebo akéhokoľvek iného) medu pomôže pri sennej nádche, pretože obsahuje malé dávky peľu, ktoré spôsobujú príznaky a ak ich budete jesť v malom množstve, váš imunitný systém sa naučí nereagovať prehnane. Neexistujú však žiadne vedecké dôkazy, že konzumácia medu pomáha pacientom so sennou nádchou. Väčšina peľu, ktorý spôsobuje sennú nádchu, pochádza z rastlín, ktoré sú opeľované vetrom (takže neprodukujú nektár a nie sú navštevované včelami).

 

Existuje niekoľko predbežných prác, ktoré ukazujú, že med môže chrániť pred niektorými vedľajšími účinkami ožarovania hlavy a krku, čo si však vyžaduje ďalší výskum. Ani ďalšie tvrdenia, že med má protirakovinovú aktivitu, ešte nie sú opodstatnené.

 

Ajj keď existuje veľa dôkazov, že med vo všeobecnosti dokáže upokojiť boľavé hrdlo, zatiaľ neexistujú presvedčivé dôkazy, ktoré by naznačovali, že konzumácia  manuka medu bude v tomto prípade o niečo efektívnejšia ako lacnejšia alternatíva. Podobne neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že by sa dal použiť na zmiernenie zažívacích ťažkostí. Hoci niektorí ľudia prisahajú na tieto vlastnosti, klinické testy to nepodporili.

 

Prečo je Manuka med taký drahý?

Správna kombinácia obmedzenej ponuky, svetového dopytu ( hlavným spotrebiteľom medu Manuka je Čína), marketingu a publicity podporovanej celebritami.

 

O manukový med bol záujem od chvíle, keď sa s ním začal zaoberať novozélandský biochemik Peter Molan v roku 1981. Molan vymyslel frázu Unique Manuka Factor alebo UMF, aby opísal neobvyklú antibakteriálnu aktivitu,a vytvoril testovací systém na jej meranie. V roku 2008 nemecký vedec Thomas Henle identifikoval zlúčeninu MGO, ktorá odlišuje manukový med. V roku 2014 japonskí vedci izolovali a identifikovali leptosperín, ďalšiu kľúčovú zlúčeninu. Keď sa rozšírila informácia o jeho údajných zdravotných výhodách, novozélandskí producenti medu využili tento trend a niektorí prišli s vlastnými testami a systémami klasifikácie, ktoré popisujú silu medu. Molan zomrel v roku 2015, ktorý bol rekordným rokom vývozu novozélandského medu v hodnote 285 miliónov dolárov – z toho prevažná časť z Manuka medu.

Manuka med vo flaskach
zdroj: TY Lim/shutterstock/com

 

Stojí Manuka med za svoju cenu?

Ak ako spotrebiteľ kupujete med na bežné denné použitie ako potravinu alebo tonikum, nie je potrebné kupovať aktívnejšie a teda drahšie druhy, akým je aj Manuka med. Manuka med nie je všeliekom, ani superpotravinou. Je to však jedinečný druh medu. Jeho najvýznamnejším atribútom je jeho vplyv na liečenie a hojenie rán. Paradoxne, ako lokálna liečba rán, vredov a popálenín, najmä v súvislosti s hroziacou globálnou krízou superbaktérií je  veľmi málo využívaný. Ak sa však  manuka má používať na ošetrenie rán alebo kožných infekcií, mala by byť aktívna, sterilná a vhodne zabalená. V tom prípade za svoju cenu naozaj stojí.

 

Zdroj informácií:

 

 

Avatar
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.