Popularita zeleného čaju vo svete je značná. Samozrejme, najčastejšie poznáme kávopičov ,,alá Gilmorky´´. Avšak s nástupom povedomia o zdravom životnom štýle a prospešných doplnkoch stravy vzrástla popularita aj tomuto špeciálnemu typu zeleného čaju pripravovaného zo zeleného prášku, ktorý sa vyznačuje ako zdravší oproti iným zeleným čajom. Hovoríme o čaji Matcha alebo spisovnejšie Matča budeme sa ale držať viac zaužívanejšieho prvého ekvivalentu. Vedeli ste, že je niektorými označované ako čajové espresso a pije a pripravuje sa už vyše 1000 rokov?

matcha
Aj keď Matcha považuje za japonský zelený čaj, v skutočnosti ho ako prvý pili Číňania už pred vyše 1000 rokmi. Doniesli ho do Japonska, kde sa čaj začal pripravovať tradične.

Čo je presne Matcha alebo Matča?

Z rastliny rodu čajovník – Camellia získavame rôzne podoby čajov, ktoré prejdú určitou  úpravou. Základné rozdelenie:

  1. Biele
  2. Zelené
  3. Polozelené (oolong)
  4. Čierne

Líšia sa stupňom oxidácie a fermentácie ( ako napríklad pu-erh). Avšak Matcha je japonský čaj vyrábaný z čajovníka, ktorého sušená dužina z mladých lístkov rastliny sa rozomelie na jemný prášok. Teda nedochádza ku procesom spomínaných vyššie. Čajovníková plantáž sa prikryje ako ochrana pred slnečným   žiarením približne 20 až 30 dní pred zberom. Tieň spôsobí zvýšenú koncentráciu chlorofylu, čo spôsobí výraznejšie zafarbenie listov a produkcie aminokyselín. Následne sú listy rozdrvené na jemný prášok známy ako Matcha. Prijímame celý list bez chemického spracovania – preto niektoré látky ako kofeín a antioxidanty majú vyššie hodnoty ako v bežnom zelenom čaji. Matchu si netreba zamieňať s inou rastlinou Maca. Môžete si prečítať článok s názvom matcha vs. maca.

Tradičná a bežná príprava čaju Matcha

Tradičný čaj pripravíme tak, že do hrnčeka nasypeme 1-2 čajové lyžičky matcha prášku. Pridáme približne 60 ml horúcej vody a metličkou dôkladne premiešame aby neboli hrudky a prášok bol dobre rozpustený.  Pomer vody a prášku môže byť upravený na základe preferencií daného človeka.

Na prípravu jemnejšieho ,,ľahšieho´´ čaju použijeme 1 g ( pol lyžičky) prášku a zmiešame približne s 90 až 120 ml horúcej vody.

Na tradičný japonský spôsob prípravy potrebujeme bambusovú lyžičku (shashuku) ako odmerku na prášok, čajovú misku – chawan. Následne do misky pridáme vodu (70°C). Čaj miešame špeciálnou bambusovou metličkou nazývanou chasen. Pokiaľ tieto pomôcky nemáte nič sa nedeje, jednoducho použijete klasickú čajovú lyžičku a na miešanie môžeme pokojne použiť aj ručný šľahač mlieka.

Kreativite sa medze nekladú a postupom času môžete pokojne matcha prášok pridávať do matcha latte, pudingov či proteínových smoothie. Avšak, odporúčame vám pre tento druh prípravy využiť takzvanú „cukrárensku Matchu“, ktorá je menej kvalitná ale pri využití v receptoch to nevadí.

príprava matcha
Tradičná príprava čaju Matcha je v japonsku veľmi dôležitá. Potrebujete na ňu špeciálne vybavenie a tiež sa musíte držať rôznych pravidiel a tradícií, ktoré sa s pitím tohto zeleného čaju spojili.

Zdravotné benefity Matcha

Rôzne štúdie zamerané na Matcha objavili niekoľko zdravotných benefitov vyplývajúcich najmä z dobrého obsahu živín, ktoré môžu pomôcť napríklad chrániť pečeň, podporovať zdravie srdca a zlepšovať funkciu metabolizmu.

Plná antioxidantov

V matcha čaji sa nachádzajú rastlinné zlúčeniny katechíny pôsobiace ako prírodné antioxidanty. A na čo potrebuje naše telo antioxidanty? Napríklad dokážu stabilizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať zdravé bunky a spôsobovať chronické ochorenia. Pri príprave čaju z prášku matcha získavame všetky živiny obsiahnuté v liste. Predpokladá sa, že počet katechínov v matcha je až 137x väčší na rozdiel od iných typov čaju. To je už pekné číslo(1). U myší bolo preukázané, že pri podávaní doplnkov z matcha znížilo poškodenie buniek voľnými radikálmi a navýšilo aktivitu antioxidantov (2).

Pomoc s ochranou pečene

Pečeň a obličky detoxikujú náš organizmus. Pečeň vyplavuje z tela škodlivé toxíny, metabolity liekov a odpadové látky. Štúdia na potkanoch trpiacich cukrovkou zistila po podávaní matcha má priaznivý vplyv na obličky a pečeň. Pomáha predchádzať ich poškodeniu(3). Iný výskum uskutočnený už na ľuďoch s ochorením pečene nespôsobeným alkoholom podával buď placebo alebo extrakt zo zeleného čaju v priebehu 90 dní. Extrakt čaju významne znížil hladinu enzýmov pečene. Pričom ich vyššia aktivita indikuje poškodenie(4).

Nabudenie mozgovej funkcie

Vedci sa nezamerali len na pečeň ale aj na náš mozog. Na dvadsiatich troch ľuďoch skúmali vplyv na mozgovú aktivitu. Účastníci konzumovali znovu placebo alebo matcha (v podobe tyčinky alebo čaju). Reakčná doba mozgu po konzumácií matcha sa zlepšila v porovnaní s kontrolnou skupinou a dokonca aj pozornosť (5).

Iný výskum pozoroval funkciu mozgu u starších ľudí a potvrdil, že po príjme dvoch gramov prášku v podobe čaju aktivita vzrástla(6).

Možná prevencia rakoviny

Matcha má vysoký obsah špeciálneho katecholamínu – epigallokatechín -3- gallátu, ktorý má silné protirakovinové vlastnosti. Existuje niekoľko štúdií, potvrdzujúcich vplyv matcha na rakovinu. Ako zabíjanie rakovinových buniek prostaty a účinok proti rakovine kože, pľúc a pečene (8,9,).

Podpora zdravia srdca

Choroby srdca patria medzi hlavné príčiny úmrtí(11). Pitie zeleného čaju pomáha chrániť pred srdečnými chorobami. Pričom bolo dokázané zníženie LDL cholesterolu a triacylglycerolov pri pravidelnej konzumácií zeleného čaju. (12,13)

Pomoc so stratou váhy

Zelený čaj je veľmi dobre známy pre svoju schopnosť pomáhať redukovať hmotnosť. Môže pomôcť urýchliť metabolizmus, zvyšovať energetický výdaj a spaľovať tuky. Niekoľko malých štúdií preukázalo pri konzumácií zeleného čaju a mierneho cvičenia lepšie spaľovanie tukov až o 17 %. Doplnky stravy s obsahom zeleného čaju zvyšujú dvadsať štyri hodinový energetický výdaj v porovnaní s placebom (,15).

Väčšina štúdií bola zameraných na ,,klasický´´ zelený čaj avšak matcha pochádza z rovnakej rastliny len príprava je odlišná. Mala by mať rovnaké účinky.

Podpora relaxácie

Matcha  obsahuje jedinečnú aminokyselinu zvanú L-theanin. Objem tejto skvelej látky je popravde v matcha prášku oveľa vyšší ako v bežnom fermentovanom zelenom čaji. L-theanin môže zvyšovať alfa mozgové vlny, čo môže pôsobiť na povzbudenie mozgu, ale aj na jeho duševnú relaxáciu Pričom pomáha so stresom (,18,19).

prášok matcha

Vedľajšie účinky

Na vedľajšie účinky nie je dobré zabúdať pri žiadnych doplnkoch stravy, čajoch, nečajoch a podobných veciach. Aj v klasickom ovocnom čaji sa často nachádza sladké drievko, ktoré by nemali konzumovať ľudia s vyšším krvným tlakom. Podobne je to aj práškom matcha až na to, že v ňom nie je spomínané drievko. Prášok je vysoko koncentrovaný. Teda má vyšší obsah aj prospešných, ale aj škodlivých látok. Obecne nie je odporúčané vypiť viac ako dve šálky denne.  Ďalšie vedľajšie účinky sa môžu dostaviť pri intoxikácií kofeínom z tohto dôvodu je potrebné dodržiavať odporúčane dávkovanie a ak ste citliví na kofeín nepiť čaj v poobednajších hodinách.

Recepty s Matcha

Predstavíme si nejaké chutné a výživné recepty s matcha práškom, ktoré si každý môže vyskúšať doma.

Matcha recepty
Z matcha prášku sa rýchlo stal hit v cukrárstve ale aj v rôznych kaviarňach. Dnes si viete dopriať napríklad Matcha Latte alebo Matcha zákusky. Alebo si ich môžete vďaka receptom pripraviť doma.

Matcha pistáciové guličky

Suroviny na prípravu:

  • ¾ hrnčeka kešu orechov
  • ¼ pistácií (neolúpaných – pred pridaním do mixéra olúpať)
  • 12 datlí
  • ¼ hrnčeka hobliniek kokosu (nesladený)
  • 2 kávové lyžičky macha prášku
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • Posekané pistácie na obalenie guličky

Postup:

Všetky ingrediencia až na posekané pistácie určené na ozdobu hodíme do mixéra resp. food processora. Mixujeme minútu až pokiaľ nie je všetko dobre premiešané a nasekané. Následne použijeme naberačku (lyžicu alebo kuchynskú naberačku napríklad na zmrzlinu) aby sme mali rovnaké guličky. Následne ich pováľame v dlaniach na uhladenie povrchu. Keď je to hotové guľôčky vyváľame v nasekaných pistáciách. Následne necháme zatuhnúť v chladničke po dobu 15 minút (20).

Matcha cheesacake

Suroviny:

Korpus:

  • 200 g máslových sušienok
  • 125 g masla

Náplň:

  • 500 g macarpone alebo tučný tvaroh
  • 200 ml smotany na avrenie
  • 40 g strúhaného kokosu
  • 100 g múčkového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 10 g želatíny
  • 8 g matcha prášku

Postup:

Rozdrvíme sušienky a do nich pridáme rozpustené maslo. Zmes rozprestrieme do tortovej formy. Pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 180°C. Korpus necháme po vytiahnutí vychladnúť. Mascarpone, kokos, cukor, šťavu z citróna a matcha prášok zmiešame potom pridáme želatínu (pripravenú podľa návodu na obale) a na záver pridáme vyšľahanú smotanu. Všetko premiešame a nalejeme na vychladnutý korpus. Necháme chladiť v chladničke aspoň 5 hodín. Pred konzumáciou môžeme ozdobiť kokosovými hoblinkami (21).

 

Slovo na záver

Zahrnutie matcha do stravy zvyšuje príjem antioxidantov, čo môže zabraňovať poškodeniu buniek a znížiť riziko vzniku chronických ochorení. Avšak je dôležité si uvedomiť vplyv iných faktorov na organizmus, ktoré pomáhajú telu. Sú potrebné ďalšie a ďalšie výskumy zamerané na bežnú populáciu a nie len na laboratórne zvieratká.

Pri bode o pomoci so stratou váhy nečakajte, že čaj urobí všetku prácu. Alebo inak. Nečakajte, že po každodennom príjme fastfoodu v akejkoľvek podobe a minimálnom pohybe budete chudnúť jedna radosť len vďaka čaju. Tak to naozaj nefunguje. Slúži ako skvelý doplnok výživy ku vyváženej strave.

Mohlo by vás zaujímať:

 

Zdroje a štúdie

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268837/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17998943/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15938647/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18426555/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14998086/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958723/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25034805/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18841456/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24946991/
  • https://downshiftology.com/recipes/matcha-pistachio-bliss-balls/

 

 

 

 

 

Veronika Lokšová
Volám sa Veronika. Študujem Veterinárnu hygienu a ekológiu v Brne. Zaujímam sa o životné prostredie a udržateľný spôsob života. Medzi moje najobľúbenejšie kratochvíle patrí jazda na koni, venčenie mojej kólie a fotografovanie prírody.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.