Mnoho ľudí, u ktorých je zistená rakovina, sa zaujíma aj o doplnkovú liečbu pomocou rôznych liečivých byliniek. Ukazuje sa, že jednou z takýchto bylín je aj moringa, ktorá okrem iného zabraňuje šíreniu rakovinových buniek. Výskumy skúmajú moringu ako doplnok pri liečbe rakoviny, astmy, kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky a iných ochorení.
Moringa je rastlina pôvodom z Indie, ale celosvetovo sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach. Existuje 13 druhov moringy, ktoré sa odlišujú svojou veľkosťou – od listnatých kríkov až po vysoké stromy. Najčastejšie zberaným druhom je Moringa oleifera, malý a rýchlo rastúci strom.
Výskum vplyvu moringy na rakovinu sa uskutočnil v laboratóriách a na myšiach, no nie na ľuďoch. Štúdie preukázali, že moringa môže zabíjať niekoľko rôznych typov rakovinových buniek, avšak klinické štúdie na ľuďoch to zatiaľ nepotvrdili.
Vedľajšie účinky moringy
Aj keď sú listy moringy úplne bezpečné, konzumácia veľkého množstva kôry alebo dužiny môže byť škodlivá. Vedľajšie účinky užívania moringy môžu byť nasledujúce:
- Nižší krvný tlak alebo pomalý srdcový rytmus a to kvôli alkaloidom nachádzajúcim sa v rastline
- Bunkové mutácie spôsobené chemikáliou izolovanou z pražených semien moringy.
- Narušenie plodnosti
- Listy z moringy tiež zvýšili riziko poškodenia obličiek a pečene u potkanov. Neodporúča sa užívať moringu v období tehotenstva, užívania liekov Januvia na cukrovku alebo liekov, ktoré sú substrátmi enzýmov cytochrómu P450.
Výskum pôsobenia moringy na rakovinu
Všetky výskumy, ktoré skúmali vplyv moringy na rakovinu, sa uskutočnili na myšiach alebo na rakovinových bunkách pestovaných v laboratóriách, ale nie na ľuďoch. Znamená to, že dostupné informácie o vplyve moringy na rakovinu sú teoretické a v klinických štúdiách neboli dokázané ani vyvrátené. Výskum zahŕňal prevenciu a liečbu rakoviny pomocou moringy.
- Štúdia z roku 2006, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Experimental Therapeutics and Oncology uvádza, že molekula nachádzajúca sa v moringe zabíjala rakovinové bunky vaječníkov kultivovaných v laboratóriu.
- Štúdia z roku 2013 publikovaná v BMC Complementary and Alternative Medicine skúmala účinky extraktu z listov moringy na rakovinové bunky pľúc, tiež kultivované v laboratóriu. Vedci zistili, že extrakt spôsobil oxidačný stres a poškodenie DNA, čo zabilo rakovinové bunky pľúc.
- Štúdia z roku 2014 publikovaná v PLoS One sa tiež zaoberala účinkami extraktu z listov moringy na rakovinové bunky pľúc. Táto štúdia zistila, že moringa zabraňuje rastu tumoru a spôsobuje odumieranie rakovinových buniek na pľúcach.
- Recenzia z roku 2015 publikovaná v Internatíonal Journal of Melecular Sciences informovala o niekoľkých štúdiách, ktoré zistili, že moringa mala protirakovinový efekt na rakovinové bunky pankreasu, hrubého čreva a leukemických buniek.
- Štúdia z roku 2017 zverejnená v Asian Pacific Journal of Cancer Prevention zistila, že extrakt z listov moringy testovaný na niekoľkých rakovinových bunkách v laboratóriu znižoval nárast rakovinových buniek a podporoval smrť rakovinových buniek.
Nutričné hodnoty moringy
Národná databáza živín pre štandardnú referenciu z roku 2018 ukazuje, že 1 šálka nasekaných listov z moringy obsahuje:
- 2 gramy bielkovín
- 11% odporúčanej dennej dávky železa
- 9% dennej dávky vitamínu A
- 12% dennej dávky vitamínu C
Hladina vitamínov C a A, ktoré sú zároveň antioxidanty, pomáhajú chrániť bunky pred poškodením zapríčineným chemickými látkami v tele, známe aj ako voľné radikály a ktoré môžu zohrávať dôležitú úlohu pri vzniku rakoviny.
Vitamín C pomáha telu udržiavať zdravý imunitný systém, zatiaľ čo vitamín A pomáha udržiavať sliznice, ktoré chránia pred infekciami dýchacích ciest a tráviaceho traktu.
Listy z moringy tiež obsahujú aminokyseliny, ktoré posilňujú imunitný systém. To môže napomôcť pacientom podstupujúcim liečbu ako chemoterapia. Avšak v tejto oblasti ešte nebol uskutočnený žiaden výskum.
Kniha Národného inštitútu výživy z roku 1989 pod názvom „Nutričná hodnota indických potravín“ ukazuje, že hrsť listov z moringy obsahuje:
- Sedemnásobok vitamínu C ako v pomaranči
- Trikrát viac železa ako v špenáte
- Trikrát viac vitamínu A ako v mrkve
- Päťnásobné množstvo vápnika ako v jednom pohári mlieka
- Trojnásobné množstvo draslíka ako v jednom banáne
- Dvakrát viac bielkovín ako v bežnom jogurte
Listy z moringy sa dajú jesť čerstvé, varené, alebo drvené a môžu sa uskladňovať ako sušený prášok a to po dobu niekoľkých mesiacov bez toho, aby stratili svoje výživné hodnoty. O tom aké má benefity prášok z moringy na mužské zdravie sa dočítate v druhom článku.
Listy z moringy môžeme tiež rozmixovať do ovocných smoothies alebo použiť ako náhradu špenátu. Prášok z moringy možno tiež pridať do receptu na kari a podávať ho k ryži. Obľúbeným spôsobom ako moringu užívať je aj čaj. Je ale nutné poznamenať, že čaj z moringy obsahuje menej významných látok.
Moringa a bylinná medicína
Etnobotanické záznamy poukazujú na to, že bylinkári požívali moringu ako pomoc pri rôznych symptómoch, vrátane bežných symptómov mezoteliómu, ako sú ťažkosti s dýchaním, kašľom a inými respiračnými ochoreniami.
Na úplne pochopenie významu moringy v boji proti rakovine sú potrebné ďalšie výskumy a klinické štúdie.
Dôležité je poznamenať, že liečba rakoviny je veľmi individuálna a tak ako pri každej liečbe doplnkami výživy, tak aj pri užívaní moringy, je potrebné sa najskôr poradiť s lekárom. V prípade objavenia sa akéhokoľvek vedľajšieho účinku, je potrebné navštíviť lekára.