Domovinou moringy olejodárnej sú len o niečo známejšie veľhory ako naše Tatry a to Himaláje. Nie nerastie na ich vrcholkoch, ale na južných úpätiach. Postupom času sa rozšírila po celom indickom subkontinente. Rastie ako strom s maximálnou výškou 12 metrov. Je známe pre svoje viacúčelové využitie. Všetky časti rastliny sú využívané na medicínske, industriálne ale aj nutričné účely. Často je moringa označovaná ako ,,zázračný strom´´ alebo ,,strom života´´. Jej účinky viete využiť napríklad vo forme moringového oleja.

moringový olej
Olej sa získava zo semien stromu Moringa Olejodárna

 

Pôvod moringového oleja

Získavaný zo semien s jeho vysokou koncentráciou. Obsahujú aj niekoľko veľmi dôležitých zlúčenín ako bielkoviny, steroly, tokoferoly a dokonca mononenasýtené tuky. Olej je vyrábaný extrakciou rozpúšťadlami alebo lisovaním za studena. Existuje niekoľko typov olejov – éterický ale aj ako olej na varenie.

Využitie a benefity

Moringový olej sa využíva ako kozmetická prísada a v ľudovom liečiteľstve už od staroveku. Dnes je známy najmä pre svoju širokospektrálnosť. Obsahuje viac ako 90 prospešných látok a väčšina z nich má protizápalový efekt.  O účinkoch moringy aj vo forme kapsúl či prášku sa dočítate v našom osobitnom článku.

  1. Antioxidant – fytosteroly a beta-sitosterol v oleji majú antioxidačné a antidiabetické benefity avšak je potrebné ešte vykonať rozsiahlejší výskum
  2. Protizápalový efekt – olej obsahuje niekoľko bioaktívnych zložiek pomáhajúcich v boji proti zápalom a fungujúcich ako antioxidanty
  3. Znižovanie cholesterolu – steroly v moringovom oleji  znižujú hladinu LDL cholesterolu známeho tiež ako ,,zlý cholesterol´´
  4. Čistenie a zvláčňovanie pleti– olejová kyselina je prospešná na čistenie a hydratáciu pokožky a hydratáciu vlasov. Celkovo moringový olej je veľmi všestranný v kozmetickom využití. Možné použiť pri olejovom odličovaní, ako sérum na pleť alebo celkovú hydratáciu pokožky.
  5. Varenie – svoje miesto v kuchyni už aj u nás okrem olivového, slnečnicového najmä kokosový olej, ale vedeli ste že aj moringový je možné využiť pri varení? Má vysoký obsah kyseliny olejovej a bielkovín. Aj keď jeho využitie v kuchyni je bežnejšie v oblastiach s nedostatkom potravín, kde sa bežne pestujú stromy moringy.

Ako vybrať  najlepší moringový olej

Niekedy nazývame moringový olej kvôli obsahu kyseliny behenovej (kyselina dokosanová – nasýtená mastná kyselina) aj behenový olej alebo benátový olej. Vždy je potrebná uistiť sa či sa jedná o éterický olej alebo nosný olej. Esenciálne oleje nie sú vhodné na vnútorné použitie. Na lokálne použitie by mal byť éterický olej zmiešaný s nosným olejom. Na varenie je vhodný olej lisovaný za studena samozrejme potravinársky.

Niektoré formy oleja sú vyrábané vo veľkých dávkach extrakciou rozpúšťadlami používané ako palivo alebo pre strojárenskú výrobu. Je vhodné pozerať teda na už spomínaný za studena lisovaný a ideálne aj organický olej – vždy to musí byť označené na obale produktu. Dôležitým aspektom pri výbere zohráva aj farba a čistota oleja – farba by mala byť bledo žltá s jemnou vôňou arašidov. Netreba zabúdať totiž na ,,moringový olej´´ , ktorý nie je 100% ale len sa tam dodal v minimálnom množstve a vydáva sa pravý nefalšovaný produkt.

moringa

Účinky na vlasy a pleť

Existuje niekoľko značiek využívajúcich moringový olej  práve pre jeho bohaté účinky na vlasy a pleť. Nie len veľké komerčné značky (často obsahujú ich produkty len minimum potrebné na to aby mohol byť olej zaradený do obsahu zložiek) ale aj malé lokálne značky či už slovenské alebo české využívajú moringu vo svojich produktoch. Samozrejme nemusí byť len v produktoch, vieme ho použiť aj čistý resp. samotný olej. Tento úžasný olej s prirodzenými exfoliačnými účinkami je skvelá ochrana pleti proti starnutiu. Zvyšuje prekrvenie a posilňuje bunečné štruktúry.

Ako použiť moringový olej na pleť

Použijeme rovnaké suroviny ako v predchádzajúcom recepte. Môžeme použiť iný esenciálny olej ( pozor ak je človek citlivý alebo alergický na určité rastliny mal vy sa starostlivo vyberať aký použije, prípadne nevadí ak ho vynechá). Zmes aplikujeme na pokožku tela alebo tváre.

Veľa ľudí sa mylne domnieva, že aplikáciou oleja na telo skvelo zvláčni a zjemní pleť. Áno, ale je tu veľké ALE! Netreba zabúdať na podstatnú vec. Olej ako taký nemá žiadne hydratačné účinky, keďže neobsahuje žiadnu vodu. Preto ho musíme nanášať na navlhčené pokožku. Ideálne po sprche, prípadne pri aplikácií na tvár je dobré použiť rastlinné hydroláty (levanduľovú či ružovú vodu). Pri nich musíme dávať tiež pozor na zloženie. Nie je hydrolát ako hydrolát. Niektoré majú zložky, ktoré by mať nemali.

Vlasová kúra z moringového oleja

  • 2 šálky nejakého nosného oleja (mandľový napr.)
  • 5 až 10 kvapiek moringového oleja
  • 5 až 10 kvapiek esenciálneho oleja (levanduľový alebo tea tree)

Všetko spolu zmiešame v miske alebo fľaštičke. Aplikujeme na vlasy a vmasírujeme ku korienkom. Vlasy prikryjeme a necháme pôsobiť cez noc. Následne umyjeme a opláchneme ako zvyčajne.

Moringový olej na akné

Existuje tvrdenie, že ak trpíte výskytom akné nemali by ste používať oleje. Ide o mýtus. Moringový olej pomáha čistiť pleť , chrániť ju pred nečistotami a kyselina linolová, ktorú olej obsahuje je hlavná prísada, ktorá môže pomôcť vo vašom boji s akné.  Medzi ďalšie dôležité látky patria napríklad: tokoferoly, katechíny, kvercetín, kyselina ferulová a zeatín.

Moringové listy vs. olej

Ako je uvedené vyššie strom moringy olejodárnej má všestranné využitie. Olej pochádza len zo semien, nie kvetov a listov. Niektoré predpokladané účinky rastliny nemusia byť z konzumácie oleja ale z niektorých iných foriem využitia moringy. Napríklad dôkazy o tom, že listy môžu byť prospešné pri diabete. Tiež môžu mať antibiotické vlastnosti.

Vedľajšie účinky

Konzumácia kôry, listov alebo kvetov moringy spôsobujú kontrakcie maternice dostatočne silné na to aby spôsobili potrat. Olej s týmito príznakmi spájaný nie je ale je dôležité prediskutovať jeho užívanie s gynekológom. Najmä ak sa žena snaží otehotnieť alebo už je tehotná.

Na záver

Moringový olej predstavuje tajomstvo krásy už od dôb starovekých Egypťanov. Môžeme ho pridať do našej starostlivosti o krásu. Má výborný liečivý účinok pri výskytoch akné a ako prevencia proti tvorbe malých jazvičiek. Pleť sa nám poďakuje jemnosťou a vláčnosťou. Aj keď jeho iné vlastnosti rastliny potrebujú ďalšie výskumy už teraz to vyzerá veľmi priaznivo. Konzumáciu rôznych produktov z častí rastliny v podobe doplnkov stravy by si mali zvážiť najmä tehotné ženy. Vždy by to mali konzultovať s lekárom alebo sa im preventívne vyhnúť.

Autorka vychádzala z vlastných skúseností

Veronika Lokšová
Volám sa Veronika. Študujem Veterinárnu hygienu a ekológiu v Brne. Zaujímam sa o životné prostredie a udržiteľný spôsob života. Medzi moje najobľúbenejšie kratochvíle patrí jazda na koni, venčenie mojej kólie a fotografovanie prírody.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.