Mŕtve zóny, alebo ako oceán stráca svoj dych

1490
ocean fotografia
Foto od apasciuto

Za posledných 50 rokov sa množstvo neokysličenej vody v oceánoch zvýšilo viac ako štvornásobne. Čo sa týka vody v pobrežných oblastiach a moriach, bezkyslíkové oblasti sa od roku 1950 rozrástli viac ako 10-krát. Vedci očakávajú, že s rastúcou teplotou Zeme sa tieto oblasti budú rozširovať aj naďalej. Aby sme to zastavili, budeme sa musieť mobilizovať a bojovať proti globálnemu otepľovaniu a znečisťovaniu vôd.

Takéto oblasti nazývame už tradične ako „mŕtve zóny„. Príkladom je Mexický záliv, kde hladina kyslíka klesla na veľmi nízku hranicu, čo malo za dôsledok udusenie a následnú smrť mnohých morských živočíchov. Ryby sa týmto zónám vyhýbajú, no ich prirodzené prostredie sa zmenšuje, a tak sú ohrozované väčšími predátormi, alebo rybolovom. Problém však nekončí len tu.

Aj pri najmenšom poklese kyslíka sa zvieratá môžu nakaziť, zastaví sa ich rast, zabráni im to v reprodukcii a nakoniec ich možno zastihne aj priama smrť. Navyše to môže spôsobiť vylučovanie nebezpečných chemických látok, ako je napríklad sírovodík, alebo oxid dusný, skleníkový plyn 300-krát silnejší ako oxid uhličitý. Zatiaľ čo niektoré živočíchy budú v mŕtvych zónách prosperovať, celková biologická diverzita klesá.

ZDROJ

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre