Rozhodli ste sa pre zakúpenie proteínu v ochutenej forme? Priblížime vám , ako jednoducho viete posúdiť to, či bude vami zvolený produkt skutočne funkčný (a zdraviu prospešný). Ideálnym časom pre konzumáciu srvátkového proteínu je obdobie po tréningu. Vtedy vo väčšine prípadov hľadíme na jediný cieľ – dostať do seba čo najrýchlejšie stráviteľné bielkoviny (proteíny). V akej veľkej miere ovplyvňuje tento proces samotné zloženie produktu? Prečítajte si, aké sú najlepšie srvátkové proteíny pre mužov, ženy, na objem aj ak chcete schudnúť.

Naše odporúčania

ProduktCenaPrečo kúpiť
Proteín Just Whey Zobraziť Najpredávanejší v SR
Proteín True Whey ZobraziťEkonomická voľba
Whey Gold Standard ZobraziťNajkvalitnejší celosvetový produkt

 

Najlepší proteín
V našom teste proteínov sme sa zamerali na to najdôležitejšie – ich zloženie

Najlepší proteín na chudnutie, pre ženy, pre mužov:

Určite to poznáte, aký je najlepší proteín na chudnutie? Aký srvátkový proteín užívať ak som žena? A čo ak som muž a chcem nabrať svaly, proste poriadny objem.  Nuž drvivá väčšina týchto kategórií je nepodstatná. Proteín vám samozrejme môže pomôcť schudnúť alebo nabrať vysnívaný objem. Ale do veľkej miery vám chudnutie či naberanie svalov ovplyvňujú úplne iné faktory. Bielkovina nerozlišuje či ste chudý alebo objemný a už vôbec nerozlišuje či ste muž alebo žena. Oveľa dôležitejšie je zloženie proteínov.

 

Základom je dávať si pozor na obsah prídavných látok v produkte. Čím ich je v produkte menej, tým väčší obsah základnej suroviny sa v ňom nachádza, čo je dobre. To platí pre koncentrát a rovnako aj izolát (WPC alebo WPI).

 

Zloženie srvátkových  proteínov od najlepších po najhoršie.

 

Podľa obsahu prídavných látok si môžeme proteíny zoradiť nasledujúcim spôsobom (ideme od najlepšej po najhoršiu kombináciu zložiek):

Proteíny TOP 1 Zobraziť
Kreatín TOP 2 Zobraziť
Predtréningovky TOP 3 Zobraziť

 

Poznámka: Ak je niektorý z produktov v dvoch sekciách, nejedná sa o chybu. Jeho zloženie sa totiž líši podľa toho, akú príchuť si vyberiete. Dvojmo sú produkty iba v prvých dvoch kategóriách, ktoré považujeme za vyhovujúce pre konzumáciu ihneď po tréningu.

 

 

Najlepší srvátkový proteín –  koncentrát alebo srvátkový proteínový izolát 

 

Do tejto kategórie zaradzujeme, čo „najčistejšie“ proteíny. Ide o tie, ktorý majú navyše arómu /kakao a maximálne sladilo. Takýto produkt nemá vplyv na funkčnosť vstrebávania. Aké produkty spadajú do tejto množiny naozaj hodiacich sa produktov?

WPC 80 – srvátkový whey proteín (Natural)

Čistý funkčný a lacný proteín. Ak si nepotrpíte na príchute vyberte si príchuť natural. Tá obsahuje iba  bielkovinu a sójový lecitín. Ak vám sójový lecitín v zložení z nejakého dôvodu nevyhovuje exituje aj alternatíva so slnečnicovým lecitínom.  O lecítine sa dočítate viac v osobitnom článku.

 

Najlepšie srvátkové proteíny s obsahom farbiva navyše

 

Pridaním farbiva sa zmení farba produktu a zároveň sa zníži obsah základnej suroviny (koncentrátu alebo izolátu).

Aké produkty spadajú do tejto množiny ešte stále vyhovujúcich produktov?

WPC 80 – srvátkový  proteín  s príchuťou

Za príchuť sa „platí“. Ale nie je to nič hrozné. Cvičíte tak prečo si nedopriať? Vyberte si rôzne príchute rovnakého ekonomického ale kvalitného proteínu, ktorý je spomenutý vyššie.

 

 

Najlepšie proteíny  s obsahom farbiva a zahusťovadla navyše.

 

Takáto kombinácia obsahujúca zahusťovadlo má negatívny vplyv na funkčnosť vstrebávania a spomaľuje ho! Tomu sa chcete vyhnúť najmä v období po tréningu. Vtedy potrebujete stráviť srvátkovú bielkovinu čo najrýchlejšie. Produkty so zahusťovadlom môžu byť užitočné v prípade diéty, kedy zasýtia na dlhšiu dobu (avšak opäť nie po tréningu).

 

Aké produkty spadajú do tejto množiny produktov?

Proteín 100% Whey Gold Standard 

Proteín whey gold standard patrí dlhodobo k špičke medzi komerčnými proteínmi. Cenou za namakané príchute sú však prísady navyše.  Napríklad xantánová guma alebo farbivo v závislosti od príchute napr. kurkumín.

 

Aké zahusťovadlá sa v proteínoch používajú?

 

Guarová guma

 

Jedná sa o polysacharid vyrábaný z guarových bôbov. Pestuje sa najmä v strednej Ázii (India a Pakistan). Využíva sa v potravinárstve ako zahusťovadlo a stabilizátor (označenie E412). Vo vode vytvára silný viskózny roztok (zahusťuje) aj bez potreby zahrievania, čo je pre využitie vo forme doplnkov výživy a najmä proteínov ideálne. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a obmedzuje spracovanie cukrov z potravy, po konzumácii zvyšuje pocit sýtosti a oddiali pocit hladu.

 

Xantanová guma

 

Vyrába sa pomocou fermentácie sacharidov kultúrou baktérie Xanthomonas campestris. Čistí sa alkoholom a neskôr sa suší a melie. V potravinách ju môžeme nájsť vo forme zahusťovadla (označenie E415) v syroch a jogurtoch. Taktiež je táto látka využívaná ako spojivo v prípade bezlepkových potravín. Nájdeme ju aj v niektorých proteínoch.

 

Zaujímavé video demonštrujúce roztok zložený z vody a xantanovej gumy (koncentrácia 1%-8%):

 

 

Karboxylmethylcelulóza

 

Čo sa skrýva pod týmto pomenovaním? Derivát celulózy sa karboxymethylovými skupinami naviazanými na niektoré z hydroxylových skupín glukopyranózových monomérov, ktoré tvoria kostru polyméru. Je vyrábaná syntetizáciou, reakciou celulózy s kyselinou chlorooctovu. V potravinárstve sa využíva kvôli schopnosti zahustiť, napríklad v prípade zmrzlín. Má označenie E466. Je netoxická a hypoalergénna. Nájdete ju aj na etiketách a zložení proteínov.

 

Čo sa stane keď k tomuto mixu pridáme kyselinu citrónovú?

Štvrté miesto – čo ak produkt so zahusťovadlom obsahuje taktiež kyselinu citrónovú? Mení to charakter produktu? Kyselina citrónová sa využíva v prípade ovocných príchutí z dôvodu ich zvýraznenia, na dotiahnutie chutí. Nemá negatívny dopad na stráviteľnosť a využiteľnosť produktu, jedná sa o prírodnú látku využívanú v niektorých potravinách ako konzervant. Môžu ju obsahovať produkty z vyššie spomínaných kategórií, samozrejme aj produkty so zahusťovadlom, ktoré je po tréningu v produktoch nežiaduce.

 

 

Dajte si pozor na palmový olej nielen v  proteínoch 

Piate miesto – pridaním palmového oleja vytvoríte produkt, ktorého konzumácia je absolútne nežiaduca. Odporúčame sa takýmto produktom vyhnúť Najhoršia možná kombinácia. Ak je pridaný palmový olej, produkt predstavuje to najhoršie, čo môžete svojmu telu poskytnúť. Palmový olej je lacným a bežne využívaným produktom v potravinárstve. Neprináša žiadne zdravotné benefity, naopak zvyšuje príjem nasýtených tukov, čo je pre naše zdravie nežiaduce.

Našťastie je trh pomaly ale isto očistený od proteínov s obsahom palmového oleja. Je naozaj ťažké natrafiť na takýto produkt, čo je dobre. Jednoznačne sa vyhnite nakupovaniu týchto produktov. Ich nákup neodporúčame. Palmový olej preukázateľné zvyšuje hladinu LDL Cholesterolu v porovnaní s rastlinnými olejmi (štúdia) . 

V tomto článku sme sa zamerali na najlepšie srvátkové proteíny. Ak uprednostňujete bezlaktózové alebo proteíny bez živočišného pôvodu prečítajte si aké sú najlepšie veganske proteíny.

Čo by ste si mali z tohto článku zapamätať? 

 

Čítajte etikety. Snažte sa dbať na to, aby ste kupovali produkty s minimálnym obsahom prídavných látok. Riaďte sa najmä podľa  našich rád uvedených v tomto článku. Neriaďte sa chuťou, tá v konečnom dôsledku nie je podstatná. Dôležitá je funkčnosť produktu. To, ako ľahko ho strávite a využijete. Aj overené značky pod veľkými menami majú nie práve najideálnejšie produkty plné -odpadu-. Nenakupujte podľa obalu, ale podľa toho čo daný produkt obsahuje.

 

 

Zdroje:

 

 

Avatar
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu. Zaujímame sa aj o zdravie a domácnosť. Pri našich článkoch používame overené zdroje a pri zdravotníckych témach dávame dôraz na vedecké štúdie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.