Najzvláštnejšie ingrediencie, ktoré obsahujú rôzne potraviny

945

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. No keby sme vedeli, čo všetko niektoré potraviny obsahujú, možno by sme veľa z nich aj vylúčili. Na druhej strane sú aj takí ľudia, ktorým je to jedno a ak dané jedlo radi majú, nevadí im jeho obsah. A ak patríte medzi tých, ktorí si takéto veci strážia a nezjedia hocičo, zrejme budete aj po tomto prečítaní článku radi. Teraz sa pozrieme na niektoré bizarné látky a prísady, ktoré sa nachádzali alebo niektoré z nich aj stále nachádzajú v potravinách.

food fotografia
Foto od Michael Stern

Uhľový decht

Patrí mu 199. miesto na zozname najnebezpečnejších tovarov. Kedysi bol najbežnejším zdrojom potravinárskeho farbiva Allura Red AC v Spojených národoch. Dnes sa už nevyužíva.

Hovädzí tuk

Využíva sa v niektorých jedlách pre lepšiu chuť.

beef fat fotografia
Foto od telepathicparanoia

Tartrazín

Toto potravinové farbivo bolo zakázané v niekoľkých krajinách vrátane Rakúska a Nórska.  Hoci presné účinky na zdravie sú trochu temné, je známe, že farbivo zmenilo správanie mladých myší v niekoľkých štúdiách.

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy

Využíva sa ako primárne sladidlo v americkej strave, nahradil cukor v mnohých potravinách. Je oveľa lacnejšie použiť tento sirup, ako bežnú sacharózu. Amerika má navyše veľmi veľa kukurice.

Karagenan

Je extrahovaný z morských rias a niekedy sa používa ako vegetariánska alternatíva želatíny, jeho dlhodobé účinky na zdravie sú stále neznáme.

seaweed fotografia
Photo by nicholebohner

Dusičnan draselný

Obedové mäso nie je jediným miestom, kde nájdete túto chemickú látku. Je tiež jednou z hlavných zložiek strelného prachu a používa sa aj v raketových palivách a ohňostrojoch.

Dusičnan sodný

Populárna konzervačná látka používaná v mäse, horúcich a iných potravinárskych výrobkoch. Používa sa aj v dymových bombách a v pyrotechnike. Štúdie ukazujú, že môže zvýšiť riziko srdcových ochorení.

Syridlo

Používa sa na výrobu syrov. Tento enzým je extrahovaný z vnútornej sliznice mladého teľacieho žalúdka. Toto je dôvod, prečo v niektorých krajinách, ako napríklad v Spojenom kráľovstve, sa syry označujú ako vhodné alebo nevhodné pre vegetariánov.

rennet fotografia
Photo by AlexKlen

Karmín

Ak ste fanúšikom cupcake, možno sa čudujete ako sa z neho stane tak krásne červený. Možno vás to prekvapí, no výrobcovia varia tisíce hmyzu v čpavku. Potom odfiltrujú všetko, čo zostalo, a pridajú kamenec.

Lanolín

Nazýva sa aj ako „tuk z ovčej vlny“. Táto látka je zozbieraná zo sekrétov nachádzajúcich sa vo vlne domácich oviec a bežne sa používa v žuvačkách.

Želatína

Je „zozbieraná“ z kolagénu pokožky a kostí zvieraťa. Želatína sa bežne používa aj v kozmetike, ale najmä v potravinách, napr. v sladkostiach marshmallows, želé či v jogurtoch.

gelatine fotografia
Photo by Hans

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre