Vedci z NASA zrejme prišli na to, čo zospodu roztápa Antarktídu

497
antartica fotografia
Foto od Christopher.Michel

Plášťový chochol (alebo plášťový diapír je geologický termín, označujúci taveninu, vystupujúcu na povrch Zeme z hranice plášťa, kde sa prejavuje v podobe horúcich škvŕn), ktorý sa teplotou skoro vyrovná supervulkánu v Yellowstonskom národnom parku , údajne roztápa Antarktídu.

Výskumníci z NASA objavili na území Zeme Márie Byrdovej  obrovské jazerá a rieky pod ľadovou pokrývkou. Prítomnosť veľkého plášťového chochola by vysvetľovala prečo je táto oblasť momentálne taká nestabilná a prečo sa zrútila tak rýchlo na konci poslednej doby ľadovej, zhruba pred 11 000 rokmi.

Vyše 30 rokov, si vedci z NASA mysleli, že sa tam niečo na povrchu Zeme deje, no v skutočnosti nemali žiaden dôkaz. V súčasnosti, podľa pokročilejších výpočtov, zistili, koľko tepla by sme potrebovali na všetky tie úkazy, ktoré sme doteraz pozorovali. Ľad sa na povrchu posúval nahor a nadol. Niekedy sa odchýlil až o celých 6 metrov.

Táto myšlienka im prišla neskutočná, keďže si nevedeli vysvetliť, ako pri tak vysokej teplote môže ľad na povrchu ešte držať pokope. Po kombinácii rôznych výpočtov, modelov a štúdií došli k tomu, že tento plášťový chochol neprodukuje viac ako 150 miliwattov energie na meter štvorcový, čo dovoľuje ľadu na povrchu prežiť. Pre porovnanie, energia, ktorú namerali pod Yellowstonským parkom bola v priemere 200 miliwattov na meter štvorcový.

Teraz už vieme aj odhadnúť vek nášho chochola. Je starý približne 50 až 100 miliónov rokov . Vedci sa zhodli, že teplo, ktoré generuje, hrá veľkú rolu pri topení ľadu, a že ak mu budú schopní porozumieť, budú vedieť lepšie predpovedať, čo sa stane v budúcnosti.

ZDROJZDROJ
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre