Vajcia sú bežnou potravinou v každej domácnosti. Milujú ich deti a aj dospelí. Je zrejmé, že obsahujú dôležité látky pre náš život, avšak koluje o nich aj mnoho mýtov, ktoré nie sú pravdivé. Poďme sa teraz pozrieť o čo vlastne ide.

eggs fotografia
Foto od UnitedSoybeanBoard

Mýtus č. 1: Nečistoty na škrupinách sú ekologické a značí to, že vajcia sú dokonalo prírodné.
Fakt č. 1: Môžu byť organické, ale určite nie sú prospešné. A to z dôvodu, že špina, kuracie výkaly i perie častokrát obsahujú naozaj škodlivé baktérie. Môže to u vás vyvolať aj salmonelu.

Mýtus č. 2: Pokazené vajíčka spoznáte podľa toho, že smrdia.
Fakt č. 2: Nie je to pravda. Vajíčka môžu vyzerať v poriadku, nesmrdieť a chutiť dobre, no aj tak môžu byť napadnuté salmonelou. Taktiež popraskané a znečistené vajcia by ste nemali jesť.

Mýtus č. 3: Surové vajce je vhodné na zvýšenie bielkovín a minerálnych látok, preto sa dáva chorým.
Fakt č. 3: No pravdou je, že vážne chorý človek by nemal resp. nemôže konzumovať surové vajcia. Je tu opäť riziko otravy salmonelózou, preto by ste mali variť vajcia dovtedy, pokiaľ budú bielka pevné a žĺtka nezačnú hustnúť.

Mýtus č. 4: Vajce je potrebné umyť, aby ste tak odstránili nečistoty.
Fakt č. 4: Keď je však škrupina mokrá, automaticky sa stáva pórovitou, takže baktérie sa oveľa ľahšie premiestnia do vnútra. Špinavé vajcia neumývajte, radšej ich rovno vyhoďte.

Mýtus č. 5: Surové vajcia obsahujú viac proteínov, ako upravené.
Fakt č. 5: Konzumácia resp. pitie surových vajec je v skutočnosti rizikovejší spôsob a navyše nie je žiadny dôkaz, že by varenie znižovalo obsah bielkovín.

Mýtus č. 6: Čerstvosť vajec si overíte ich ponorením do vody.
– Podľa tohto testu čerstvé vajcia klesnú na dno a pokazené vyplávajú na povrch. Avšak, netreba sa riadiť podľa tohto testu. Aj nepokazené vajíčka môžu plávať a pritom môžu byť jedlé. Pravdou totiž je, že vajcia s väčšími vzduchovými vreckami sú častokrát lepšie.

Niekoľko zaujímavosti:

Videli ste niekedy modré kuracie vajce? Existuje príbeh o tom, ako tieto vajcia získali svoju žiarivú modrú farbu. Podľa štúdie PLoS ONE, pred viac ako 500 rokmi bol infikovaný druh pôvodných juhoamerických kurčia vírusom. Toto zamorenie vyústilo do genetickej mutácie, ktorá spustila nahromadenie pigmentu známeho ako biliverdin. Ten nakoniec spôsobil, že kurčatá produkovali modré a zelené vajcia.

Existuje mylná predstava, že hnedé vajcia majú silnejšie škrupiny ako biele. V skutočnosti hrúbka vajíčka závisí od veku kurčiat. Mladé sliepky kladú vajíčka s tvrdšími škrupinami, zatiaľ čo staré sliepky kladú vajíčka s tenšou škrupinou.

Aj napriek tomu, že existujú modré, zelené a hnedé vajcia, tak okrem farby nemajú iné odlišnosti od bielych vajec. Rozdiel vo farbe škrupín spočíva výlučne v genetike, avšak v chuti ani výživových účinkoch neexistujú žiadne rozdiely.

Najnovšie klinické štúdie ukázali, že vajcia majú iba mierny účinok na cholesterol v krvi. Ich vplyv je v skutočnosti veľmi nízky. Častokrát vám môžu práve vajcia dopomôcť k zníženiu cholesterolu.

Zdroj

Avatar
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.

2 KOMENTÁRE

  1. Špinavé vajíčka ani nechytajte môžte dostať okamžitú zástavu srdca teda mám pocit že ten kto toto písal mal pekné poruseny mozok.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.