9 na prvý pohľad zdravých návykov, ktoré v skutočnosti spôsobujú problémy

6031

Milióny ľudí okolo sveta si pomaly osvojuje ekologickejší spôsob života. Snažia sa o seba starať s väčším zreteľom na prírodu. Každým dňom pribúda stále viac a viac rád alebo techník, ako to robiť. Je to, samozrejme, dobrá správa, no ak si nebudete dávať pozor, v skutočnosti narobíte viac škody ako osohu.
Toto je niekoľko nových “zdravých” návykov, ktoré v skutočnosti spôsobujú veľké škody.

1. Každodenné používanie krému na opaľovanie

V minulosti používali ľudia krém na opaľovanie výlučne na dovolenkách, dnes ho však používajú aj keď idú von na malú chvíľku. V roku 2019 znepokojil Správu potravín a liečiv fakt, že koža môže absorbovať niektoré chemikálie, a tak spravili výskum. Výsledkom je aktualizácia podmienok používania krémov na opaľovanie z roku 2011.
Pokým však nemáme presne vymedzené riziká, experti odporúčajú používať minerálne opaľovacie krémy. Je to z toho dôvodu, že minerály ako oxid zinočnatý a oxid titaničitý vytvárajú na pokožke bariéru, ktorá odráža slnečné svetlo. Nerozpustia sa a ani nevsiaknu do kože, čo znamená, že sú bezpečnejšie a oveľa efektívnejšie.

2. Užívanie množstva doplnkov výživy

Momentálne sú suplementy mimoriadne obľúbené a dostupné nielen v lekárňach. Ak ich užívanie vopred nepreberiete s vaším lekárom, môže to mať nepríjemné následky. Najnovšie štúdie ukázali, že užívanie suplementov s vysokým podielom horčíka, vitamínu B6 a železa môže negatívne ovplyvniť váš zdravotný stav vo vyššom veku.
Predtým než ich začnete užívať by ste sa mali poradiť s odborníkom. Samozrejme, prísun vitamínov je dôležitý, najlepšia cesta však vedie cez vyváženú stravu. Názor, že branie doplnkov výživy vám nemôže ublížiť, nie je správny. Príliš veľa je rovnaký problém ako príliš málo.

3. Vylúčenie mliečnych výrobkov

V poslednej dobe sú mliečne produkty vykresľované vo veľmi zlom svetle. Ak nemáte nejaké špecifické problémy alebo alergie, vylúčenie mliečnych produktov vám zbytočne ublíži – prídete o niektoré naozaj dôležité živiny, čo môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Tieto produkty takisto obsahujú vápnik a vitamín D, ktoré sú nevyhnutné pre vaše kosti.

4. Umývanie zubov po každom jedle

Zubári odporúčajú umývať zuby dvakrát denne – ráno a večer. Existujú však aj ľudia, ktorí to robia po každom jedle.
Premyslite si, čo jete. Ak ste zjedli príliš veľa kyslých potravín, neumývajte si zuby. Kyselina negatívne ovplyvňuje zubnú sklovinu a umývanie si zubov po takomto jedle jej to len uľahčí.

5. Čistenie uší vatovými tyčinkami

Možno vás to prekvapí, ale dokonca na niektorých obaloch od vatových tyčiniek sa píše, že sa nemajú dávať do uší. A prečo? Pretože používaním vatových tyčiniek si ušný maz tlačíte hlbšie do uší. Navyše, ak príliš tlačíte, môžete si poškodiť bubienky.

6. Proteínové tyčinky

Po intenzívnom a namáhavom cvičení nám tréneri odporúčajú siahnuť po proteínovej tyčinke. No je to zdravé?
Problémom je, že proteínová tyčinka nie je čerstvá zelenina ani ovocie, ktoré nám rastie v záhrade. Ľudia často zabúdajú, čo takáto tyčinka obsahuje – množstvo kalórií, cukru a tuku. To rozhodne nie je niečo, čo vaše telo po ťažkom tréningu potrebuje.

7. Dezinfekcia na ruky

V dnešnej dobe sú čisté ruky naozaj dôležité, čo je dôvod, prečo stále viac a viac ľudí používa dezinfekcie rúk. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb však trvá na tom, že nie je lepší spôsob umytia rúk než mydlom. Voda a mydlo je totižto kombinácia, ktorá vás zbaví všetkých druhov baktérii, zatiaľ čo dezinfekcie sú určené len na niektoré druhy. Samozrejme, ak nemáte po ruke mydlo, dezinfekcia je dobrým riešením. Ak však môžete, radšej použite vodu a mydlo.

8. Vložky

Vložky patria k príjemnejšej a pohodlnejšej alternatíve, experti však tvrdia, že môžu dráždiť citlivú pokožku. Platí to obzvlášť pri parfumovaných vložkách.

9. Príliš časté používanie hubiek a vechťov

Áno, je potrebné sa pravidelne starať o kuchyňu. Mnoho ľudí utiera linku, drez a iné povrchy vechťom, ktorý po použití nechajú uschnúť.
Vlhké povrchy však sú skvelým prostredím pre šírenie baktérií a mikróbov. Ak sa chcete tomu vyhnúť, to je náš tip: dajte špongie a vechte do mikrovlnky na 60 sekúnd a nechajte ich poriadne vyschnúť.

Zdroj

Foto: Brightside

Ivana Božiková
Zdravím, volám sa Ivana a študujem filológiu v Banskej Bystrici. Rada čítam, píšem, zisťujem a vymýšľam, cestujem, spoznávam, smejem sa a nepohrdnem ani dobrým jedlom. Teší ma!
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre