Profesionálni kuchári zdieľali niekoľko častých chýb, ktoré ľudia v kuchyni bežne robia

12180

Varenie môže byť neuveriteľne príjemné a dokáže otestovať vašu kreativitu aj šikovnosť. Zlou správou je, že keď už po stýkrát sledujete, ako Gordon Ramsay kričí na amatérskych kuchárov na YouTube, neurobí to z vás brilantného kuchára, ak si svoje schopnosti sami doma nezladíte.

Našťastie je internet plný ochotných odborníkov, ktorí sa chcú podeliť s bežnými ľuďmi o užitočné rady. Títo kuchári zdieľajú časť svojej múdrosti s amatérmi a pomáhajú im vyhnúť sa tým najzákladnejším a zároveň aj častým chybám. Tie vám potom dokážu uľahčiť aj spríjemniť čas strávený v kuchyni za sporákom, čo predsa len nie všetky ženy obľubujú. O čo presne ide sa dozviete.

Umývajte a upratujte počas varenia. Pri príprave väčšina jedál máte čas na odstránenie vzniknutého neporiadku:

Najnebezpečnejšie vybavenie v kuchyni je tupý nôž:

Často ochutnávajte to, čo varíte. Podľa potreby sa snažte kontrolovať množstvo korenia či soli:

Profesionálny kuchár a môj bývalý priateľ ma upozornil na to, že si nemám dávať paradajky do chladničky. Vysvetlil mi ako studená teplota mení chemické zloženie a spôsobuje, že majú horšiu chuť“:

Jednou z naozaj častých chýb, ktorú ľudia robia je, že jedlo dávajú na studenú panvicu. Predtým, ako na ňu niečo položíte, by ste ju mali nechať aspoň trochu rozohriať:

Ak sa v recepte píše, že ingrediencia má mať izbovú teplotu, uistite sa, že izbovú teplotu naozaj má. Toto pravidlo dodržujte obzvlášť pri vajciach – s vaječnými žĺtkami izbovej teploty sa ľahšie pracuje a lepšie sa zapracovávajú do všetkého, čo miešate. A pri príprave niečoho ako tvarohový koláč alebo čohokoľvek iného s vysokým obsahom tuku môžu studené vajcia skutočne stuhnúť a spôsobiť, že zmes bude hrudkovitá:

Predhrievanie rúry berú niektorí skôr iba ako odporúčanie. Avšak, naozaj to robte, pretože to môže ovplyvniť textúru a vzhľad pripraveného jedla, je to však dôležité aj kvôli správnemu načasovaniu:

Ak neviete ako by malo vyzerať hotové mäso, použite teplomer. V takom prípade radšej ignorujte recepty, ktoré poskytujú presný čas pečenia či varenia, pretože nie sú vždy presné:

Nikdy takto nepreplňujte panvicu:

Príliš veľa alebo príliš málo soli? Soľ je jednou z najkúzelnejších ingrediencií, aké ľudstvo pozná. Varenie, ako každá iná vec na svete, je o rovnováhe. Je to umenie vyváženia chutí, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Naučte sa preto pracovať so soľou:

„Suché“ prísady vždy preosejte. To je obzvlášť dôležité pri práškovom cukre, napr. pri príprave krémového krému, pretože je dôležité, aby sa maslo a práškový cukor zmiešali bez problémov:

 

 

 

Zdroj

Foto: Boredpanda

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre