Vedci premenili recyklovaný plast na vanilkovú arómu

302

Vedci našli spôsob ako premeniť recyklované fľaše na vanilkovú arómu. Urobili to pomocou geneticky upravených baktérií. Keďže plastové fľaše sú obrovským problémom a znečisťujú prostredie, tak vedci sa rozhodli vyvinúť enzým, ktorý dokáže rozložiť polyetyléntereftalát nachádzajúci sa vo fľašiach na vanilín. 

Vanilín je základnou zložkou vanilky a vanilkovej arómy. Okrem toho, že sa využíva ako ochucovadlo, tak sa dá využiť aj inak, keďže má farmaceutické a herbicídne využitie. A dopyt po ňom je každý rok vyšší. „Toto je prvý príklad použitia recyklovaného odpadu, ktorý bol zmenený na hodnotnú chemikáliu a môže to mať zaujímavé dopady pre obehové hospodárstvo. Výsledky štúdie majú zásadné dôsledky pre udržateľnosť plastov a ukazujú silu syntetickej biológie pri riešení aktuálnych výziev,“ povedal autor štúdie.

Ďalším krokom je teraz vývoj metodiky, ktorá umožní vedcom urýchliť rozklad chemikálii, aby mohol byť tento „vynález“ využívaný širšie. Tím, ktorý stojí za štúdiou je presvedčený, že je v ich silách dokázať to. „Ide o skutočne zaujímavé použitie mikrobiálnej vedy na zlepšenie udržateľnosti. Je to skvelá ukážka zelenej chémie,“ dodala spoluautorka štúdie Ellis. Táto štúdia teraz môže radikálne zmeniť spôsob akým sa pozeráme na plast a čo s ním môžeme urobiť po použití. 

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre