Takto vyzeralo niektoré ovocie a zelenina predtým, ako boli domestikované ľuďmi

15149

V poslednej dobe dochádza k pomerne veľkému boju proti geneticky modifikovaným potravinám. A zatiaľ čo proces genetickej modifikácie určitých potravín je pomerne nový, ľudia sa s genetikou pohrávali celé storočia. Rozdiel je v tom, že to robili prostriedkami, ktoré si vyžadovali oveľa viac času a trpezlivosti. Pokiaľ ide o poľnohospodárstvo, každý sa snažil pestovať väčší, lepší a výživnejší zdroj potravy, a tak nám selektívne šľachtenie umožňuje vychutnať si tie isté plody ako spred niekoľkých rokov, aj keď s iným výzorom.

Pozrite si niektoré druhy ovocia a zeleniny spred mnohých rokov v porovnaní s ich moderným ekvivalentom.

Melóny kedysi

Maľba Giovanniho Stanchiho zo 17. storočia zobrazuje melóny v úplne inej podobe, ako ich poznáme dnes.

Moderné melóny

V súčasnosti si dokážeme ľahko zaobstarať melóny, ktoré sú dokonale zrelé, jasne červené a šťavnaté. Dnes si viete kúpiť aj odrody, ktoré sú bez jediného semienka.

Banán kedysi

Predkovia dnešných banánov siahajú až do roku 10 000 – 6 500 späť. Vďaka výskumom sa ich podarilo nájsť v archeologickom nálezisku Kuk Swamp. V dôsledku selektívneho šľachtenia však prišlo v priebehu rokov k mnohým zmenám.

Moderný banán

Ovocie, ktoré teraz nazývame banánmi, má jednu z najchudobnejších histórií všetkých čias. Hromadné pestovanie banánov sa začalo až v roku 1834 v Karibiku. Začiatkom minulého storočia však masívne pestované banány zasiahla kríza, infekcia plesňami, ktorá začala ničiť celé plantáže. Vtedy vedci vyvinuli banán, ktorý bol schopný odolať plesňovej infekcii a dnes ho poznáme takto:


Mrkva kedysi

Rastlina, z ktorej bola odvodená moderná mrkva, mala pôvodne slonovinovú farbu. Pôvodnú mrkvu domácu domestikovali v strednej Ázii približne v roku 900. Zelenina bola vtedy fialová a žltá. Mrkva musela prejsť dlhou cestou, než sa z nej napokon stal oranžový pokrm.

Mrkva dnes

Našťastie sa poľnohospodárom podarilo domestikovať divý, rozvetvený koreň na lahodnú zeleninu, ktorá podľa dnešných svetových rekordov môže dorásť až do dĺžky 6,245 metrov.

Kukurica v dávnej dobe

Kukurica je možno najlepším príkladom toho, kde môžete zájsť rokmi selektívneho šľachtenia. Bola domestikovaná v roku 7 000 pred Kristom a chutila ako veľmi suché surové zemiaky. Kukurica bola sotva väčšia ako 19 mm a známych bolo iba 8 odrôd. Pestovala sa iba v strednej Amerike a mala veľmi tvrdé jadrá.

Moderná kukurica

To, čo jeme teraz sa javí ako úplne odlišný pokrm v porovnaní s jej predkom. Pestuje sa v 69 krajinách, rôznych farbách, je asi 1000-krát väčšia a omnoho sladšia.

Kapusta kedysi

Brassica oleracea je predkyňou zelenín, konkrétne kapusty, brokolice, karfiolu, kelu a ďalších. História domestikovanej rastliny nie je známa pred gréckymi a rímskymi obdobiami, ale vedci toho veku zanechali množstvo záznamov, aby potvrdili, že to bola v tom čase rozšírená záhradná zelenina. Ešte aj dnes si môžete všimnúť divú kapustu rastúcu v blízkosti vápencových morských útesov, pretože má vysokú toleranciu voči soli a vápnu.

Moderná kapusta

V porovnaní so svojím predkom je dnešná kapusta omnoho plnšia a poskytuje oveľa väčšie množstvo jedla z jednej rastliny.

Paradajky kedysi

Na úvod možno povedať, že paradajka nie je zelenina, ale skôr ovocie. Paradajky, ktoré poznáme dnes sa totiž drasticky líšia od tých, ktoré existovali predtým, ako ich ľudia domestikovali. Vtedajšie paradajky pripomínali skôr bobule, pretože boli oveľa menšie. Druhy divých paradajok známe ako Solanum pimpinellifolium alebo bežnejšie povedané ríbezľové paradajky stále existujú v Ekvádore a Peru a sú naturalizované aj na iných miestach po celom svete. Sú jedlé, ale nie sú určené na konzumáciu. Namiesto toho sa používajú vo vývoji hybridných druhov a na doplnenie genofondu najbežnejších druhov paradajok.

Dnešné paradajky

Paradajky, ktoré jeme dnes sú o dosť väčšie. Aj keď pravdou je, že obchody vo všeobecnosti ponúkajú rôzne druhy – od maličkých až po veľké ako päsť, existujú rôzne veľkosti a rôzne tvary.

 

 

Zdroj

Foto: Boredpanda

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre