Víno, ktoré strávilo rok vo vesmíre, prvýkrát podstúpilo test chuti. Someliéri v Inštitúte pre výskum vína v Bordeaux tento týždeň otvorili vzácnu fľašu vína Petrus Pomelor, ktorého hodnota je 5 000 eur.

Foto od youtube

Toto víno následne porovnali s rovnakým len s tým rozdielom, že to druhé víno vyzrelo v pivnici. „Mám slzy v očiach,“ uviedol po prvom dúšku Nicolas Gaume, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti, ktorá experiment vykonala. Celkovo bolo prítomných 12 ochutnávačov.

Každý tvrdil o víne niečo iné. Niektorí sa vyjadrili, že chutí ako koža, iní, že chutí ako spálený pomaranč a boli aj reakcie, že im chuť vína pripomína táborák. Ďalšie vína teraz budú podrobené testom ako zrenie vo vesmíre ovplyvňuje sedimentáciu a ako bubliny podliehajú plynutiu času.

Od tohto výskumu si sľubujú zistenie toho, ako pristúpiť k umelému dozrievaniu vína, ale aj pomoc s pestovaním odolnejších rastlín, keďže poľnohospodárov a ich úrodu stále viac ohrozujú klimatické zmeny. Vedci odhadujú, že bude trvať minimálne desaťročie, kým sa ich zistenia uplatnia v praxi.

 

Zdroj

Avatar
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.