Víno, ktoré strávilo rok vo vesmíre, prvýkrát podstúpilo test chuti. Someliéri v Inštitúte pre výskum vína v Bordeaux tento týždeň otvorili vzácnu fľašu vína Petrus Pomelor, ktorého hodnota je 5 000 eur.
Toto víno následne porovnali s rovnakým len s tým rozdielom, že to druhé víno vyzrelo v pivnici. „Mám slzy v očiach,“ uviedol po prvom dúšku Nicolas Gaume, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti, ktorá experiment vykonala. Celkovo bolo prítomných 12 ochutnávačov.
Každý tvrdil o víne niečo iné. Niektorí sa vyjadrili, že chutí ako koža, iní, že chutí ako spálený pomaranč a boli aj reakcie, že im chuť vína pripomína táborák. Ďalšie vína teraz budú podrobené testom ako zrenie vo vesmíre ovplyvňuje sedimentáciu a ako bubliny podliehajú plynutiu času.
Od tohto výskumu si sľubujú zistenie toho, ako pristúpiť k umelému dozrievaniu vína, ale aj pomoc s pestovaním odolnejších rastlín, keďže poľnohospodárov a ich úrodu stále viac ohrozujú klimatické zmeny. Vedci odhadujú, že bude trvať minimálne desaťročie, kým sa ich zistenia uplatnia v praxi.