Článok plný zaujímavostí o víne – Čo ste netušili o tomto obľúbenom až mystickom nápoji?

2040

Ako malí sme do pohára tejto tekutiny strkali prsty. Veď len ochutnáme. Nikto nevedel pochopiť prečo to dospelí pijú. Tú kyslú tekutinu. Prešiel istý čas a zrazu ju vieme oceniť. Nielen to, dokonca máme obľúbenú značku a typ vína. Samozrejme pokiaľ nie sme chudobní študenti, vďačný za každú fľašku. 

 

Zaujímavosti a fakty o víne

19

Hrozno je najpestovanejšie ovocie na celom svete. 

1 44

Z jednej tony plodov hrozna sa vyprodukuje 720 fliaš vína. 

2 45

Hlboko v minulosti zvykli ľudia piť od smädu práve víno. Totiž v tých časoch to bolo oveľa bezpečnejšie ako pitie vody. Pretože fermentácia, ktorá je prirodzená pri výrobe, môže zabiť choroboplodné zárodky ako je salmonela alebo cholera.

3 10

Enofóbia je fóbia u ľudí, ktorí majú strach z vína. 

4 10

V ranných rímskych časoch bolo ženám zakázané piť víno. Manželky, ktoré boli pri tom boli prichytené mohli byť až dokonca zabité. Pokiaľ ich manžel prichytil priamo pri čine.

5 10

Ženy sú na účinky vína náchylnejšie ako uži. Je to čiastočne spôsobené biológiou. Pretože ženské pohlavie má v žalúdku menej enzýmov potrebných na rozklad alkoholu. 

6 10

V starovekom Grécku hostiteľ večere vypil dúšok vína, aby sa uistil, že víno podávané hosťom nebolo otrávené. Zdvorilostný akt dal vzniknúť slovnému spojeniu – pitie na zdravie. 

7 10

Na svete existuje až 10 000 odrôd viniča. No malé číslo to rozhodne nie je. 

15

,,Aroma´´ je výraz pre vôňu mladého viniča, zatiaľ čo ,,Mellow´´ je označenie pre staré víno

16

 Degustátori vína ,,víria´´ víno vo svojom pohári, aby uvoľnili jeho všetky arómy. Tiež nenaplnia pohár viac ako do jednej tretiny. Tak ponechajú priestor, kde sa tieto vône môžu zhromažďovať.

9

Pohár dobrého vína má dlhšiu pretrvávajúcu dochuť

11

Na degustačnej akcii je v poriadku ak víno vypľujete. Pri návšteve takýchto podujatí je prijateľné dať si dúšok vína a držať ho v ústach na niekoľko sekúnd. Následne sa rozhodnete ho buď vypľuť alebo prehltnúť. Tak ochutnáte viac vína bez toho, aby ste sa opili a netrafili domov.

13

Najväčšia fľaša vína sa volá ,,Nabuchodonozor´´. Tá zodpovedá 20 fľašiam bežnej veľkosti alebo približne 15 litrom tekutiny.

38

Medzi prvých troch najvýznamnejších producentov vína na svete patrili Francúzsko, Španielsko a Taliansko. USA – teda Kalifornia sú na štvrtom mieste, nasleduje ich Čína na mieste piatom. 

16

Zatiaľ čo Čína je len piatym najväčším producentom vína na svete, avšak je popredným producentom červeného vína. Lenže nie je to len kvôli chuti, ale červená farba je v čínskej kultúre považovaná za šťastnú a vláda ju uprednostňuje. 

19

,,Opekanie´´(toustovanie) vzniklo v starom Ríme, keď si zachovali Rimania grécke tradície. Vznikla tak, že sa kúsok opečeného chleba vložil do vína. Tým sa zjemnila horká chuť.

14

Víno sa skladovalo kedysi vo vreciach z kože kozy. Angličan Sir Kenelem Digby v 17. storočí vynašiel tmavozelenú fľašu na víno, ktorú dnes všetci poznáme veľmi dobre. 

Van Dyke Sir Kenelm Digby with Sunflower
Zdroj: wikimedia

Tri najvýraznejšie druhy vína sú taliansky Cavit, čílske Concha y Toro a austrálsky Yellowtail.

10

Víno sa vyrába z hrozna, ale nie z typického stolového hrozna, ktoré sa dá kúpiť bežne v obchode. 

8

Existuje správny a nesprávny spôsob držania pohára na víno. Správny je ten, keď držíte pohár za stopku, aby ruka nezohrievala víno v pohári. A držte sa správneho postupu, to je etiketa. Je fajn sa jej držať. 

17

 V prípade vín, ktoré majú korkovú zátku, sa fľaše skladujú ,,dole hlavou´´. Tým sa zátka nezmenší a nevyschne. Tak sa zabráni spadnutiu do vína. Kvapalina v kontakte s korkom tiež zabraňuje úniku vzduchu do fľaše. 

28

Stretnutie vína so vzduchom ho rýchlo pokazí. To nikto nechce.

30

Víno má také množstvo organických zlúčenín, že je zložitejšie ako krvné sérum. 

25

K dispozícii je až 400 rôznych druhov dubov. Z ktorých sa získava drevo na tvorbu sudov na uskladnenie. 

20

Musíte vypiť 7 pohárov pomarančového džúsu alebo 20 pohárov jablkového, aby ste získali rovnaké množstvo antioxidantov ako z vína

21

Pri párovaní jedla existuje také jednoduché pravidlo. Ťažšie víno ide dobre k ťažšiemu jedlu a opačne. Červené víno sa zvyčajne podáva k červenému mäsu, zatiaľ čo biele sa podáva ku kuracine či rybe. Ak chcete víno k dezertu zvoľte sladšiu variantu. 

24

Ak víno schladíte víno bude menej sladké. Avšak ak príliš zohrejete červené víno, stratí svoju ovocnú chuť

36

Ak nalejete hroznovú šťavu do plechovky a udržíte ju v teple – spôsobí to, že to bude chutiť ako víno, ale nebude to onen lahodný nápoj. 

22

Červenému vínu sa pripisujú rôzne benefity. Od zníženia rizika rakoviny až po podporu dlhovekosti. Ale je potrebné ho piť striedmo. 

31

Hippokrates, známy aj ako otec medicíny, používal víno pri mnohých zaznamenaných liečivách. Na zníženie horúčok a ako antiseptikum

26

Najstaršia známa vínna pivnica je na Titanicu. Potápači zišli k vraku, prekvapilo ich, že väčšina fliaš bola neporušená. 

titanic leaving southampton

 

Červené víno je považované za najstarší liek keďže jeho benefity boli spomenuté už pred 4000 rokmi v starom Egypte

27

Christwein je nemecký druh vína zozbieraného počas štedrého dňa.

35

Marilyn Monroe povedala, že sa kúpala v šampanskom . Minulo sa 350 fliaš aby naplnili jej vaňu.

29

3 poháre suchého červeného majú o 10% menej kalórií ako tyčinka TWIX

37

Herec Johnny Depp má tetovanie, ktoré bolo pôvodne “ Winona Forever“, zmenil to na “ Wino Forever“.

Johnny Depp 2009
Foto: wikimedia

Ženy sa opijú z vína skôr ako muži.

6 10

Takmer v celom biblickom starom zákone sa spomína víno okrem jedinej výnimky a to je kniha Jonášová.

32

Ochutnávači vína krúžia pohárom aby víno uvoľnilo všetku arómu  a pohár naplnia maximálne do jednej tretiny.

9

Ak nespíte približne 17 hodín ste na tom podobne akoby ste vypili 2 poháre červeného.

33

Ak nie je nič lepšie po ruke môžete na otvorenie vína použiť topánku.

34

 

Zdroje:

30 Fascinating Facts About Wine That You Never Knew (newsweek.com)

20 Fun Facts about Wine – Gooseneck Vineyards

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre