Ako iste viete, vitamín C sa nachádza v mnohých potravinách, najmä v ovocí a zelenine. Je známe, že je silným antioxidantom a má pozitívne účinky na zdravie pokožky aj imunitné funkcie. Je taktiež nevyhnutný pre zdravé kosti, zuby či krvné cievy. Mali by ste však vedieť, že ľudské telo nemôže produkovať ani uchovávať tento vitamín, preto je nevyhnutné pravidelne ho prijímať v dostatočnom množstve.

Aktuálna odporúčaná denná hodnota (DH) pre vitamín C je 90 mg.Medzi príznaky nedostatku patrí krvácanie ďasien, časté modriny, infekcie, pomalé hojenie rán či anémia. Ponúkame vám preto 20 najlepších potravín s vysokým obsahom vitamínu C.

zdroje vitamínu c
Aké ovocie a zelenina obsahuje najviac vitamínu c?

Aké ovocie a zelenina obsahujú najviac  vitamínu C ?

V nasledujúcich odstavcoch nájdete to najlepšie ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vitamínu C. Samozrejme nie všetky potraviny sú ľahko dostupné na našom území ale je dobre ak budete o týchto zdrojoch vedieť.

Kakadu slivky alebo Terminalia ferdinandiana

Je to austrálska domorodá superpotravina, ktorá obsahuje 100-krát viac vitamínu C ako pomaranče. Má najvyššiu známu koncentráciu vitamínu C, ktorá obsahuje až 5 300 mg na 100 gramov. Iba jedna malá slivka obsahuje až 481 mg vitamínu C, čo je 530% dennej hodnoty (DH).

Kakadu slivky
Acerola

Iba jedna polovica šálky (49 gramov) acerol vám dodá až 822 mg vitamínu C alebo 913% DH.

Acerola

 

Šípky

Je to malé, sladké, šťavnaté ovocie nabité vitamínom C. Približne šesť šípok obsahuje 119 mg vitamínu C alebo 132% DH.

Šípky

 

Chilli papričky

Jedna zelená chilli paprička obsahuje 109 mg vitamínu C alebo 121% DH. Jedno červené chilli zas obsahuje o niečo menej, presnejšie 65 mg alebo 72% DH.

Chilli papričky

 

Guava

Toto ružové ovocie pochádza z Mexika a Južnej Ameriky. Jedna guava obsahuje 126 mg vitamínu C alebo 140% DH.

Guava

Sladká žltá paprika

Obsah vitamínu C v paprikách sa zvyšuje vtedy, keď dozrievajú. Už len 75 gramov žltých paprík obsahuje 137 mg vitamínu C alebo 152% DH, čo je až dvojnásobok množstva nájdeného v zelenej paprike.

Sladká žltá paprika

 

Čierne ríbezle

56 gramov čiernych ríbezlí obsahuje 101 mg vitamínu C alebo 112% DH.

Čierne ríbezle

 

Tymián

Gram čerstvého tymiánu má trikrát viac vitamínu C ako pomaranče a zároveň jednu z najvyšších koncentrácií vitamínu C zo všetkých bylín vhodných na varenie. 28 gramov čerstvého tymiánu poskytuje 45 mg vitamínu C, čo je 50% DH. Aj keď do jedla pridáte čo i len 1–2 polievkové lyžice čerstvého tymiánu, obohatíte svoju stravu o 3,5–7 mg vitamínu C, čo môže posilniť vašu imunitu a pomôcť v boji proti infekciám.

TymiánPetržlen

Dve polievkové lyžice (8 gramov) čerstvého petržlenu obsahujú 10 mg vitamínu C, čo predstavuje 11% odporúčanej DH.

Petržlen

 

Horčicový špenát

Jedna šálka surového nasekaného špenátu obsahuje 195 mg vitamínu C alebo 217% DH. Aj keď jeho varenie znižuje obsah vitamínu C, tak jedna šálka vareného špenátu stále poskytuje až 117 mg vitamínu C alebo 130% DH.

Horčicový špenát

Kel

Jedna šálka nasekaného surového kelu obsahuje 80 mg vitamínu C alebo 89% DH. Dodá vášmu telu tiež vysoké množstvo vitamínu K a karotenoidy.

Kel

Kivi

Jedno stredne veľké kivi obsahuje 71 mg vitamínu C alebo 79% DH.

Kivi

 

Brokolica

Polovica šálky uvarenej brokolice obsahuje 51 mg vitamínu C alebo 57% DH.

Brokolica

 

Ružičkový kel

Už aj jedna polovica šálky uvareného ružičkového kelu poskytuje vášmu telu 49 mg vitamínu, čo je 54% DH. Ružičkový kel má tiež vysoký obsah vlákniny, vitamínu K, folátu, vitamínu A, mangánu a draslíka.

Ružičkový kel

 

Citróny

Počas 17. storočia boli námorníkom podávané citróny, aby sa predišlo skorbutu. Jeden celý surový citrón, vrátane jeho šupky, poskytuje 83 mg vitamínu C alebo 92% DH. Vitamín C v citrónovej šťave tiež pôsobí ako antioxidant.

Citróny

 

Liči

Jedno liči poskytuje telu takmer 7 mg vitamínu C alebo 7,5% DH, zatiaľ čo jedna šálka liči obsahuje až 151% DH.

Liči

 

Kaki

Kaki sú oranžové plody, ktoré sa podobajú paradajke. Existuje však mnoho rôznych odrôd. Hoci sú japonské zrejme tie najobľúbenejšie, tak ich americká odroda obsahuje takmer deväťkrát viac vitamínu C. Konkrétne ide o 16,5 mg vitamínu C alebo 18% DH.

Kaki

Tip na článok: Čo to je a ako funguje vitamin C sérum ?

Papája

Jedna šálka (145 gramov) papáje poskytuje telu 87 mg vitamínu C alebo 97% DH.

Papája

Jahody

152 gramov jahôd obsahuje 89 mg vitamínu C alebo 99% DH. Jahody obsahujú rozmanitú a silnú zmes vitamínu C, ale aj mangánu, flavonoidov, folátu a ďalších prospešných antioxidantov.

Jahody

Pomaranče

Jeden pomaranč strednej veľkosti obsahuje 70 mg vitamínu C, čo je 78% DH.

Aj ostatné citrusové plody vám pomôžu naplniť potrebnú dávku vitamínu C. Napríklad polovica grapefruitu obsahuje 44 mg alebo 73% DH, mandarínky 24 mg alebo 39% DH a šťava z jednej limetky zas obsahuje 13 mg alebo 22% DH.

Pomaranče

 

 

Zdroj

Avatar
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.