A sme zasa pri čaji alebo ,,nečaji´´? Nápoj maté je vyrábaný z listov Cezmíny paraguajskej  rastúcej v Južnej Amerike. Strom rastie v okolí brehov riek v lesoch s nadmorskou výškou 500 až 700 m. n. m..  Neraste len prirodzene, ale taktiež sa pestuje napríklad v Argentíne. Napriek tomu, že sa pestuje už určitý čas dlho sa nevedelo prísť na to ako sa rozmnožuje.

yerba maté

Trochu paradox. Našťastie záhada bola vyriešená po tom, ako si niekto všimol potreby semien prejsť tráviacim traktom vtákov. Tomuto typu rozmnožovania rastlín sa hovorí endozoochória. Nápoj nie je známy len kvôli popularite v latinsko.-amerických telenovelách. Obsahuje množstvo výživných látok, ako antioxidanty či živiny. A má niekoľko zdravotných benefitov.

Maté nie je v pravom slova zmysle Čaj(z listov čajovníka) ale maté čaj je podobne ako pri bylinkových čajoch už ustálené slovné spojenie.

Antioxidanty a živiny Yerba Maté

Medzi prospešné živiny a antioxidanty obsiahnuté práve v yerba maté patria napríklad xantíny – zlúčeniny pôsobiace ako stimulanty. Zahrňujú látky ako kofeín a teobromín. Tiež ich nájdeme v káve, čokoláde a čaji. Kofeoylové deriváty sú hlavné antioxidanty. Horké saponiny majú niekoľko protizápalových vlastností a znižujú dokonca cholesterol. Polyfenoly sú skupina antioxidantov znižujúcich riziko niektorých chorôb. Dokonca je predpoklad, že yerba maté má lepšie antioxidačné účinky ako klasický zelený čaj (1).

Nabudenie energie a zlepšenie sústredenia

S obsahom kofeínu je na tom yerba tak niekde uprostred. Má ho menej ako káva a viac ako zelený čaj. A čo spôsobuje kofeín? No predsa navyšuje náš energetický potenciál. Takže môžeme mať nočný maratón seriálov od Netflixu a nebudeme ospalí. Kofeín ovplyvňuje hladiny signálnych molekúl v mozgu. Čo predstavuje výhodu pri mentálnej činnosti (2, 3). Pri konzumácií 37,5 -450 mg kofeínu sa skracuje reakčná doba a zlepšuje bdelosť (4). ľudia často konzumujúci yerba maté hovoria o tom ako zvyšuje ich aktivitu ako káva avšak bez nervóznych vedľajších účinkov. Aj keď tento názor nie je potvrdený zatiaľ vedecky.

Zvýšenie fyzického výkonu

Nabudenie mysle nie je jediná prednosť kofeínu. Podporuje tiež kontrakciu svalov, znižujú únavu a športový výkon až o 5%. Maté ho obsahuje a preto ľudia ktorí ho pijú môžu očakávať niektoré z týchto účinkov. Dokonca v jednej štúdií bola podávaná tobolka s obsahom 1 gramu mletého maté bolo dokázané, že až o 24 % viac tuku sa spálilo v priebehu cvičenia. Avšak optimálne množstvo užitia pred cvičením ešte nie je známe (5,6,7,8,9).

Ochrana proti infekciám

Môže ochraňovať pred vznikom infekcií spôsobených baktérií, parazitov či húb. Výskum na skúmavkách zistil, že vysoká dávka extraktu yerba maté pomohla deaktivovať E.coli – baktéria spôsobujúca príznaky otravy jedlom. Áno tie nepríjemné žalúdočné kŕče a neustále behanie do kachličkovej zasadačky. Čaj obsahuje látky zabraňujúce rastu Malassezia furfur – huba spôsobujúca lupiny, kožné vyrážky a šupinatú kožu. Výskum naznačuje, že zlúčeniny môžu poskytovať určitú ochranu pred črevnými parazitmi. Nesmieme však zabúdať na jednu vec. Výskumy boli vykonávané na izolovaných bunkách preto nie je ešte úplne isté, či sú tieto benefity rovnaké pre človeka. Je nutný ďalší výskum – na laboratórnych zvieratách a následne ľuďoch (10, 11, 12, 1, 13, 14).

Cezmína paraguajská

Yerba maté môže pomôcť schudnúť

Štúdie na zvieratách naznačujú pomoc maté so znižovaním chuti k jedlu a nabudeniu metabolizmu, teda pomôcť so stratou hmotnosti. Vyzerá to tak, že znižuje celkový počet tukových buniek a množstvo tuku, ktorý zadržujú. V priebehu 12 týždňového výskumu na ľuďoch s nadváhou, ktorým boli podávané 3 gramy prášku yerba maté denne – respondenti stratili v priemere 0,7 kg. Tiež došlo ku zmenšeniu pasu k bokom o 2 %. Placebo skupina pribrala v priemere 2,8 kg a pomer pasu k bokom sa zvýšil o 1 % (15, 16, 17,9, 18).

Nabudenie imunitného systému

Saponiny – prírodné zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami obsiahnuté v yerba maté. Dokonca poskytuje malé množstvo vitamínu C a E, selénu a zinku. Všetky tieto látky môžu posilniť imunitu a podporiť zdravotný stav. Avšak vedci zatiaľ neskúmali priame účinky na imunitný systém (1, 19, 20, 21).

Zníženie cukru v krvi

Yerba maté vie pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a zredukovať komplikácie spôsobované cukrovkou. Dokonca nedávne štúdie na zvieratách ukazujú dokonca môže zlepšiť signalizáciu inzulínu (22).

Zníženie rizika srdcových chorôb

Antioxidanty obsiahnuté v maté ako deriváty kofeoylu a polyfenoly poskytujú určitú ochranu pred srdečnými chorobami. Štúdie na bunečných preparátoch a na laboratórnych zvieratách vykazujú možnú ochranu práve proti týmto neduhom. U ľudí yerba maté pomáha znižovať hladiny cholesterolu. V priebehu 40 denného výskumu na respondentoch prijímajúcich 330 ml čaju denne znížilo level LDL cholesterolu o 8,6 až 13,1 % (23, 24, 25).

prirpavené maté

Príprava Maté

Ako bežne pripravujete čaj? Zalejete vrecúško vriacou vodou a hotovo. Často ani nepozeráme na to ako dlho by sa mal lúhovať. Pri príprave maté je to trošku zložitejšie. Rovnako ako Japonci majú svoje čajové rituály nezaostávajú ani Latino-američania.

Ich maté „čaj“ sa tradične podáva v nádobe známej ako kalabasa vyrábaná z tekvice. Existuje dokonca množstvo variácií ako pokovované, zdobené, opláštené umelohmotným obalom a podobne. Z tejto kalabasy sa nápoj nepije priamo, ale pomocou slamky, ktorá sa tradične volá bombilla. Tá má často na spodnom konci sitko resp. filter na vychytávanie úlomkov listov cezmíny.

Príprava nápoja je nasledovná: dolnú tretinu kalabasy naplníme sušenými/opečenými listami maté. Pokiaľ len objavujete krásy tohto nápoja nemusíte si hneď kupovať hneď špeciálnu sadu jeho prípravu. Môžete ho substituovať napríklad pomocou french-press.

Nápoj sa podáva so spáleným cukrom, citrónovou šťavou alebo mliekom. Zaliate listy nemusíte hneď vyhodiť po prvom použití, môžu byť zaliate niekoľkokrát pred vyhodením. V horúcom počasí môže byť podávané aj za studena.

Skúsenosti s Yerba Maté

Naša osobná skúsenosť s maté. Redaktor patril k pravidelným užívateľom tohto nápoja. Pri správnej príprave ide o skvelý nápoj na podporu produktivity ak pracujete s počítačom ale podporiť môže aj váš fyzický výkon.  Maté viete opakovane zalievať . Musíte si dať ale pozor na správnu dávku. Pri vyšších dávkach sa môže dostaviť intoxikácia kofeínom, malátnosť, bolesť hlavy alebo nevoľnosť. Samozrejme nasledujú problémy so spánkom. Ak ste citlivý na kofeín siahnite radšej po menšej kalabase do ktorej nemusíte nasypať toľko listov.

Následne si dajte pozor aby bola vaša kalabasa dostatočne otvorená a nenechávajte v nej listy príliš dlho po dopití môže sa totiž začať tvoriť pleseň.

Južná Amerika a kalabasa

Vedľajšie účinky

Pre dospelého človeka nepredstavuje konzumácia yerba maté hrozbu, avšak pri prehnanom príjme existuje zvýšenie rizika vzniku:

Rakovina – dlhodobé pitie veľkého množstva môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny horných dýchacích ciest a zažívacieho traktu. Jedným z pravdepodobných vysvetlení je obsah polycyklických aromatických uhľovodíkov – nechválene známe ako karcinogény (1, 26, 27, 28).

Vedľajší efekt kofeínu

Kofeín – snáď každý študent to pozná. Káva o 9 večer? Pohoda, veď seminárka sa nenapíše sama od seba. Avšak s jeho konzumáciou sú spájané isté riziká. U citlivejších jedincov existuje šanca vzniku bolestí hlavy a zvýšenia krvného tlaku. Pri ohromnom príjme ani nemusia byť konzumenti citlivejší a srdce vám bude biť ako o závod. Obmedziť príjem by mali najmä tehotné ženy – maximálne 3 šálky denne.

Interakcia s liekmi

Výskumy naznačujú, že niektoré zlúčeniny v yerba maté inhibujú aktivitu monoaminooxidázy. Táto skupina liekov je využívaná na liečbu depresie a Parkinsonovej choroby. Osoby prijímajúce tieto medikamenty by mali piť čaj veľmi obozretne(1).

 

Slovo na záver

Yerba maté nápoj nie je síce nápoj pre každého. Opatrné by mali byť najmä tehotné ženy, ľudia náchylný na vyššie dávky kofeínu či pacienti s depresiami konzumujúci medikamenty, ktorých účinnosť môže byť čajom inhibovaná. Avšak obsahuje aj veľa priaznivých zlúčenín podporujúcich naše zdravie. Pokiaľ chcete nápoj vyskúšať začnite pomaly – nepripravujte ho veľmi silný a nepite ho až príliš často.

 

 

ZDROJE

 

Veronika Lokšová
Volám sa Veronika. Študujem Veterinárnu hygienu a ekológiu v Brne. Zaujímam sa o životné prostredie a udržateľný spôsob života. Medzi moje najobľúbenejšie kratochvíle patrí jazda na koni, venčenie mojej kólie a fotografovanie prírody.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.