Väčšinu ľudí zvyšky jedla, ktoré sú určené na vyhodenie už nezaujímajú. Dnes sa však ľudia stále častejšie snažia nezužitkované potraviny aspoň kompostovať, čo je pozitívny krok vpred. Zrejme ste však netušili, že z kompostu možno navyše vytvoriť silné materiály. Vedci z Tokia recyklujú ovocie a zeleninu na stavebné materiály. 

Keďže každý rok vyhodia rodiny množstvo ton potravín, tak vedci sa pokúsili zistiť ako tento odpad ešte využiť. „Našim cieľom bolo použiť riasy a bežné zvyšky potravín na výrobu materiálov, ktoré sú minimálne také pevné ako betón,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Yuya Sakai. Pre tieto účely boli použité listy kapusty, šupky z pomaranča, cibule, tekvice i banánu. 

Technika spracovania spočívala v zmiešaní potravinového prášku s vodou a ochucovadlami a následnom lisovaní zmesi do formy pri vysokej teplote. Vedci testovali nielen pevnosť materiálov, ale aj ich chuť, vzhľad a vôňu. „S výnimkou tekvice všetky materiály prekročili náš cieľ týkajúci sa pevnosti v ohybe,“ povedal vedec spolupracujúci na štúdii.

Foto od Wikimedia

Trvanlivé výrobky odolávali hnilobe, plesniam aj hmyzu. Po ich vystavení vzduchu po dobu štyroch mesiacov dokonca nezaznamenali žiadne výrazné zmeny vzhľadu alebo chuti. Od tohto zistenia si teraz vedci sľubujú veľa a takýto nezvyčajný spôsob recyklácie môže mať do budúcna obrovský ekologický význam. 

Zdroj

Avatar
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.