Väčšinu ľudí zvyšky jedla, ktoré sú určené na vyhodenie už nezaujímajú. Dnes sa však ľudia stále častejšie snažia nezužitkované potraviny aspoň kompostovať, čo je pozitívny krok vpred. Zrejme ste však netušili, že z kompostu možno navyše vytvoriť silné materiály. Vedci z Tokia recyklujú ovocie a zeleninu na stavebné materiály.
Keďže každý rok vyhodia rodiny množstvo ton potravín, tak vedci sa pokúsili zistiť ako tento odpad ešte využiť. „Našim cieľom bolo použiť riasy a bežné zvyšky potravín na výrobu materiálov, ktoré sú minimálne také pevné ako betón,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Yuya Sakai. Pre tieto účely boli použité listy kapusty, šupky z pomaranča, cibule, tekvice i banánu.
Technika spracovania spočívala v zmiešaní potravinového prášku s vodou a ochucovadlami a následnom lisovaní zmesi do formy pri vysokej teplote. Vedci testovali nielen pevnosť materiálov, ale aj ich chuť, vzhľad a vôňu. „S výnimkou tekvice všetky materiály prekročili náš cieľ týkajúci sa pevnosti v ohybe,“ povedal vedec spolupracujúci na štúdii.
Trvanlivé výrobky odolávali hnilobe, plesniam aj hmyzu. Po ich vystavení vzduchu po dobu štyroch mesiacov dokonca nezaznamenali žiadne výrazné zmeny vzhľadu alebo chuti. Od tohto zistenia si teraz vedci sľubujú veľa a takýto nezvyčajný spôsob recyklácie môže mať do budúcna obrovský ekologický význam.