Želatína na kĺby alebo aký vplyv má naša domáca huspenina na vaše zdravie

2822

Čo to vlastne je tá želatína? Patrí k derivátom kolagénu (vzniká z neho). Má pre nás viacero dôležitých vlastností, to vďaka špecifickému matrixu aminokyselín, ktoré obsahuje. Mnohí z nás disponujú informáciou, že vie efektívne pomáhať v udržaní zdravia kĺbov, no informácia, že vie zlepšiť stav kožných derivátov (napr. vlasov) a funkčnosť mozgu, je známa o niečo menej.

Želatínu je možné vyrobiť v domácich podmienkach uvarením kolagénu. Obsahuje takmer výlučne proteíny prinášajúce množstvo zdravotných benefitov.

Kolagén je najzastúpenejšou bielkovinou v tele človeka a dokonca aj zvierat. Je takmer v každej štruktúre našich tiel (koža, väzy, šľachy, kosti).

Jestvuje aj vo forme suplementu (doplnku výživy) – nájdeme ho v práškovej forme, granulách alebo tabletách či kapsulách.

Nevýhodou kolagénu a výrobkov z neho je nevhodnosť pre vegánov, vyrába sa totiž zo zvierat.

Huspenina na kĺby

Na Slovensku je populárny pokrm zvaný  huspenina,  domáca tradičná pochúťka pripravená z častí zvieraťa obsahujúcich kolagén, napríklad z bravčového kolena, nožičiek, koží a podobne. Jej príprava zaberie 6-8 hodín, musí sa pripravovať citlivo a s láskou. Samozrejme, líši sa -od jedného domu k druhému domu-. Každý varí tú svoju, teda najlepšiu. V niektorých regiónoch Slovenska sa zvykne do huspeniny zakomponovať aj nejaký chudší kus prasiatka, napríklad pliecko.

Správna huspenina je podľa gurmánov tá trasľavá, s nenásilnou chuťou. Podáva sa s tradičným kvasným liehovým octom, bielou cibuľou, chrenom. Zvykne sa zľahka posypať mletou červenou paprikou, zajedať kyslými uhorkami a čerstvým zdravým chlebíkom.

želatína na kĺby

 

 

Z čoho sa skladá želatína na kĺby?

 

Zložením sa jedná o produkt s obsahom bielkovín v miere 98-99 %. To poteší každého fitnes nadšenca!

Jedná sa o -kompletnú- bielkovinu? Nie, neobsahuje totiž všetky esenciálne aminokyseliny. Špecifickou vlastnosťou je absencia dôležitého tryptofánu. To by až tak nemuselo vadiť, predsa len želatína nepatrí k hlavnému a jedinému zdroju bielkovín v našej strave a tryptofán vieme doplniť v inom pokrme bielkovinového charakteru.

Želatína vyrobená z tiel cicavcov (napr. prasa) obsahuje zvyčajne tieto aminokyseliny:

  • Glycín (27%)
  • Prolín (16%)
  • Valín (14%)
  • Hydroxyprolín (14%)
  • Kyselina glutámová (11%)

 

Konkrétna kompozícia aminokyselín želatíny sa môže líšiť vzhľadom na druh zvieracieho tkaniva a spôsob prípravy.

Dôležité je povedať, že patrí k najbohatším zdrojom dôležitej aminokyselinyzvanej glycín.

Čo kúpiť? Flexit GelaColl

Ak chcete využiť potenciál želatíny na kĺby naplno môžete siahnuť po doplnku FlexitGelacoll ide o  vysokoúčinný hydrolyzát želatíny s ktorým majú jeho užívatelia veľmi dobré skúsenosti, ktoré potvrdzujú ich recenzie.  Kúpite u overeného predajcu teraz v akcií.Screenshot 9

 

 

 

 

Želatína môže zlepšiť zdravie kostí a kĺbov!

Mnohé zo štúdií sa zaoberali najmä týmto – vzťahom medzi želatínou a zdravím kostí, kĺbov

Sledoval sa jej účinok v prípade pacientov s problémami spojenými s kĺbmi a kosťami, k takým patrí napríklad osteoartritída.

Tá je charakterizovaná ako najbežnejšia forma artrózy. Na počiatku zvyčajne vzniká následkom degeneratívnych zmien chrupavky kĺba (kĺbov). To je nasledované diskomfortom spojeným so stuhnutím a bolesťou.

Jedna z už spomínaných štúdií patrila k tým rozsiahlejším – zúčastnilo sa jej 80 ľudí trpiacich osteoartritídou. Boli rozdelení do dvoch skupín, jedna z nich konzumovala placebo, tá druhá doplnok výživy s obsahom želatíny. Štúdia trvala 70 dní. Výsledok? Zníženie bolesti a tuhosti kĺbov v prípade skupiny užívajúcej želatínu!

Iná, podobne rozsiahla štúdia (97 športovcov) sledovala rozdiely v pociťovaní bolesti počas športovej aktivity a taktiež v priebehu odpočinku. Trvala dlhých 24 týždňov. Športovci užívali plaebo alebo želatínu. Zistilo sa, že tí -šťastnejší-, užívajúci želatínu, evidovali zníženie bolesti spojenej s kĺbmi (počas vykonávania športovej aktivity aj v čase odpočinku).

kĺby

Zdravie kože, pokožky, vlasov a želatína

Dámy určite zaujme zlepšenie hrúbky vlasov a podpora ich rastu v prípade užívania želatíny.

Niekoho možno viac zaujme možné zvýšenie počtu vlasov – v štúdií sledujúcej tento parameter sa porovnávala želatína s placebom. Počet vlasov sa zvýšil o 29% v prípade užívania želatíny, jedinci užívajúci placebo evidovali 10% zvýšenie.

V inej zo štúdií konzumovali ženy po dobu 8 týždňov kolagén (bravčového pôvodu). Došlo k 28% zvýšeniu vlhkosti pokožky. V prípade konzumácie kolagénu rybacieho pôvodu došlo len k 12% zlepšeniu.

TIP: Bolia vás kĺby? Prečítajte si aké vitamíny na kĺby užívať !

Duševné zdravie, funkčnosť a zdravie mozgu

Glycín je aminokyselinou výrazne spájanou s funkčným mozgom.

Podľa zistení zo štúdie konzumácia glycínu viedla k viditeľnému zlepšeniu pamäte u jedincov a taktiež určitých aspektov pozornosti.

Užívanie glycínu sa osvedčilo ako užitočné v prípade niektorých špecifických psychických porúch, napríklad schyzofrénie. Výskum poukázal na zníženie niektorých symptómov schyzofrénie v prípade užívania glycínu.

Aj keď zatiaľ nie je úplne jasný mechanizmus fungovania vo vzťahu medzy glycínom a schyzofréniou, niektorí vedci veria v to, že vyváženosť a dostatok všetkých aminokyselín hrá v liečbe a kvalite života pacientov dôležitú úlohu.

cvičenie

Želatína a chudnutie (zníženie hmotnosti)

A tu už len vďaka skutočnosti, že želatína má prakticky nulový obsah tukov a sacharidov! To z nej robí produkt chudobný na kalórie.

Niektoré zo štúdií dokonca preukázali možnú podporu chudnutia, redukcie hmotnosti!

V jednej z nich skonzumovalo 22 ľudí 20 gramov želatíny. Výsledkom bolo zvýšenie hormónov spojených so znížením apetítu! Jedinci v tejto štúdií dokonca pociťovali pocit plnosti, sýtosti.

V inej štúdií bola porovnávaná želatína s kazeínom (produkt bielkovinového charakteru z mlieka). Dve skupiny konzumovali buď kazeín alebo želatínu ako jediný zdroj bielkovín počas 36 hodín. Podľa vedcov viedla želatína v porovnaní s kazeínom k výraznejšej redukcii hladu, teda pocit hladu bol redukovaný vo vyššej miere (konkrétne o 44 % viac).

Iné benefity tejto kĺbovej výživy?

Možné zlepšenie spánku vďaka glycínu je potvrdené niekoľkými štúdiami.

Výskum poukázal na to, že užívanie želatíny môže pomôcť s kontrolou hladiny cukru u pacientov trpiacim diabetom 2. typu.

V štúdií s krysami sa bola preukázaná možná paralela medzi užívaním želatíny a ochranou stien čriev pred poškodením.

V inej štúdií, opäť s krysami, bol glycín uznaný za látku zmierňujúcu poškodenia pečene spôsobené alkoholom.

Rakovina? Nedávne štúdie poukazujú na možné spomalenie procesov spojených s rastom nádorov v prípade konzumácie želatíny.

 

 

Záverečné odporúčania

 

Želatína patrí k produktom bohatým na proteíny. Môže so sebou priniesť mnohé zdravotné benefity. O tých sme si v dostatočnej miere povedali v samotnom článku. Je takmer bez kalórií, nemá farbu a takmer žiadnu chuť. Tým si doslova žiada o využitie vo forme rôznych pokrmov a dezertov a to nielen v časoch diéty, redukcie hmotnosti!

 

Zdroje:

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20093739

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10587285

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20613941

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11704682

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre