Všetko o zelenom čaji – Aké má účinky a je pravda, že vám pomôže schudnúť?

1134

Zelený čaj sa podobne, ako ostatné druhy čajov, vyrába zo sušených listov rastliny Camellia sinensis. Konkrétny typ čaju závisí od úrovne oxidácie listov. Názov zelený čaj dostal čaj podľa smaragdovo zelenej farby, ktorú pri varení má. Po vode je druhým najviac konzumovaným nápojom a zároveň je považovaný za jeden z najzdravších nápojov na svete.

Na Ďalekom východe sa vďaka jeho dobre známym priaznivým zdravotným účinkom pestuje a pije bežne a jeho počiatky siahajú až 5000 rokov dozadu.  V tradičnej čínskej a indickej medicíne sa zelený čaj používal na kontrolu krvácania, hojenie rán, podporu trávenia, zlepšenie duševného zdravia a zdravia srdca a reguláciu telesnej teploty.

zelený čaj

Zelený čaj sa vyrába z neoxidovaných listov a je jedným z najmenej spracovaných druhov čaju. Vďaka tomu, že sa zelený čaj varí z nespracovaných, nefermentovaných čajových listov, obsahuje najviac antioxidantov a zdraviu prospešných polyfenolov spomedzi čajov. Medzi niektoré z jeho zdravotných výhod patria: zlepšená funkcia mozgu, pomoc pri chudnutí, znížené riziko srdcových chorôb a rakoviny, pozitívny vplyv na zdravie pokožky.

Odporúča sa tiež pitie zeleného čaju s citrónovou šťavou. Tento nápoj je veľmi lahodný, upokojujúci, jednoduchý na prípravu a tiež priaznivo ovplyvňujúci zdravie.

Typy zeleného čaju

Zelený čaj je možné dostať v rôznych podobách:

  • Vo fľaši a zároveň sladený cukrom alebo umelým sladidlom
  • V podobe čajových vrecúšok
  • Vo forme listov
  • Ako instantný prášok
  • Ako doplnky výživy vo forme kapsúl alebo tekutých extraktov

 

Druhy zeleného čaju

Zelený čaj je pestovaný vo vyšších nadmorských výškach, konkrétne v horských oblastiach východnej Ázie. Listy niektorých zelených čajov sa zbierajú ručne a predpokladá sa, že práve táto forma zberu spôsobuje to, že sú menej horké, majú sladšiu a silnejšiu chuť. Chuť však môžu ovplyvniť aj iné faktory ako je klíma alebo pôda.

Sencha

Sencha je druhom zeleného čaju, ktorého listy sú najskôr naparené a potom tvarované. Čaj je žltej/zelenej farby a sladkej, trávnatej ale mierne trpkej chuti. Patrí medzi najobľúbenejší japonský zelený čaj, pričom existuje mnoho tried čaju sencha, ktoré vplývajú na cenu a kvalitu čaju.

Matcha

matcha čaj

Čaj matcha sa vyrába z listov zeleného čaju pestovaného v tieni. Listy takto pestovaného zeleného čaju majú vyšší obsah chlorofilu, čo spôsobuje ich sýtozelenú farbu. Samotný nápoj sa vyrába z listov, ktoré sa najskôr pomelú na prášok, ktorý sa následne zmieša s vriacou vodou a pred podávaním sa jemne premieša. Chuť matcha čaju je ľahká, sladká a vďaka tmu sa neraz pridáva do dezertov a sladkých nápojov.

Priaznivé účinky zeleného čaju

Jedna šálka nesladeného vareného zeleného čaju obsahuje:

  • menej ako 3 kalórie
  • malé množstvo kofeínu (približne 29 miligramov) – v porovnaní s čiernym čajom (47 miligramov) a kávou (95 miligramov) menej, avšak jeho množstvo sa môže líšiť v závislosti od trvania lúhovania čaju a jeho množstva
  • vysoké množstvo zdraviu prospešných antioxidantov a polyfenolov, pričom hlavnými polyfenolmi v zelenom čaji sú flavonoidy a z nich najaktívnejšie katechíny a epigalokatechín galát (EGCC), ktoré pôsobia ako silné antioxidanty a teda znižujú tvorbu voľných radikálov v tele, čím  pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek a molekúl v ľudskom organizme
  • vysoké množstvo minerálov

Môže zlepšiť funkciu mozgu ( Nootropikum)

Kofeín, ktorý je známym stimulantom, je jednou z kľúčových zložiek zeleného čaju. Aj napriek tomu, že ho zelený čaj obsahuje menej ako káva alebo čierny čaj, má stále schopnosť podporiť nielen udržiavanie pozornosti ale tiež zlepšiť fungovanie mozgu vrátane nálady, bdelosti, reakčného času či pamäte.

Ďalšou zlúčeninou podporujúcou funkciu mozgu je aminokyselina L-theanín, ktorá zvyšuje aktivitu inhibičného neurotransmiteru GABA. Ten má priaznivé účinky proti úzkosti a zvyšuje tiež dopamín a produkciu alfa vĺn v mozgu, čo reguluje mentálnu bdelosť.

L-theanín má synergické účinky a teda kombinácia kofeínu a L-theanínu môže mať obzvlášť silné účinky týkajúce sa zlepšenia funkcií mozgu. Zelený čaj sa zaradzuje medzi nootropiká a teda látky, ktoré podporujú mozgovú činnosť.

Zelený čaj pomáha pri chudnutí

Podľa viacerých štúdií, zelený čaj môže podporovať stratu hmotnosti a zvýšiť metabolizmus i spaľovanie tukov, a to v dôsledku jeho termogénnych vlastností. Je dôležité poznamenať, že zvýšenie metabolizmu sa môže odlišovať v závislosti od jednotlivcov. Niektoré štúdie zistili, že sú to katechíny nachádzajúce sa v zelenom čaji a kofeíne, ktoré môžu mať významnú úlohu pri zvyšovaní energetického metabolizmu, čo môže viesť k zníženiu hmotnosti.

Kofeín môže zlepšiť fyzický výkon a to tým, že mobilizuje mastné kyseliny z tukového tkaniva, ktoré môžu byť použité ako zdroj energie. Podľa niektorých štúdií, kofeín môže zvýšiť fyzickú výkonnosť približne o 11-12%. Medzi ďalšie čaje podporujúce chudnutie patrí napríklad aj pu-erh.

Podľa niektorých vedcov aj citróny môžu podporovať chudnutie a preto pitie zeleného čaju s citrónom môže byť efektívnejší spôsob ako zvýšiť metabolizmus. Potrebné sú však ďalšie výskumy na ľuďoch. Prečítajte si aké ďalšie čaje podporujú chudnutie.

zber zeleného čaju

Môže pomôcť chrániť pred vznikom rakoviny

Ako sme uviedli vyššie, zelený čaj je vynikajúcim zdrojom silných antioxidantov, ktoré môžu znížiť riziko niektorých druhov rakoviny. Rakovina je spôsobená nekontrolovateľným rastom buniek a práve antioxidanty sú tie, ktoré majú schopnosť znížiť tento nekontrolovateľný rast buniek a môžu pomôcť chrániť pred ich oxidačným poškodením.

V krajinách, kde je spotreba zeleného čaju vysoká, niektoré štatistiky týkajúce sa rakovinového ochorenia vykazujú nižšie množstvo prípadov tohto ochorenia.

Niektoré štúdie naznačujú, že pitie zeleného čaju môže mať priaznivý vplyv na ochranu pred vznikom rakoviny prsníka, prostaty, čriev, kože.

Pitie zeleného čaju s citrónom ochranu pred vznikom rakoviny zvyšuje a to vzhľadom k tomu, že citrusové plody tiež prispievajú k zabráneniu a šíreniu rakovinových buniek.

Vo všeobecnosti, štúdie realizované na ľuďoch nepriniesli konzistentné výsledky a teda je stále otázkou, ako a či má zelený čaj významný vplyv v prípade prevencie proti rakovine. Potrebné sú ďalšie kvalitné štúdie.

Tip na článok: Ako účinkuje čaj z moringy?

Môže mať protizápalové účinky

Zelený čaj môže mať protizápalové vlastnosti a to najmä vďaka jeho zložke epigalokatechín 3 galát (EGCC), ktorý má preukázateľné protizápalové účinky. Extrakt zo zeleného čaju aplikovaný topicky pomáha bojovať proti zápalu a zlepšuje mikrocirkuláciu kože.

Môže chrániť mozog pred starnutím

Zelený čaj môže nielen zlepšiť funkciu mozgu v krátkodobom horizonte, ale môže tiež chrániť mozog pred starnutím.

Jedným z najbežnejších ochorení súvisiacich s pribúdajúcim vekom je Alzheimerova choroba, ktorá je bežným neurodegeneratívnym ochorením a najbežnejšou príčinou demencie u starších ľudí. Parkinsovova choroba je ďalším neurodegeneratívnym ochorením zahŕňajúcim usmrcovanie neurónov, ktoré produkujú dopamín v mozgu. Podľa niektorých štúdií realizovaných na zvieratách alebo v skúmavkách, sú to katechínové zlúčeniny nachádzajúce sa v zelenom čaji, ktoré pomáhajú chrániť neuróny.

Môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu

Výskyt cukrovky 2. typu sa vo všeobecnosti neustále zvyšuje. Toto ochorenie v sebe zahŕňa zvýšenú hladinu cukru v krvi, ktorá môže byť spojená s neschopnosťou organizmu produkovať inzulín alebo inzulínovou odolnosťou.

Podľa niektorých štúdií, pitie zeleného čaju môže znížiť hladinu cukru v krvi, znížiť zápal a zvýšiť schopnosť organizmu efektívne využívať inzulín, ktorého úlohou je presúvať cukor z krvného obehu do buniek.

Podľa iných štúdií zameraných na vplyv zeleného čaju na cukrovku sú však výsledky rozporuplné.

Zelený čaj môže znížiť zápach z úst

Streprococcus mutans patrí medzi bežné baktérie ústnej dutiny spôsobujúce vznik zubného povlaku a prispieva tiež k tvorbe zubného kazu. Katechín nachádzajúci sa v zelenom čaji, môže podľa niektorých štúdií realizovaných v laboratóriu, spomaľovať rast ústnych baktérií a potenciálne znížiť riziko vzniku infekcií ústnej dutiny a zároveň znížiť zápach z úst.

Účinky na srdce

Kardiovaskulárne ochorenia, vrátane chorôb srdca a mŕtvice, sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí.

Podľa niektorých štúdií, zelený čaj pomáha zlepšovať niektoré z hlavných rizikových faktorov zapríčiňujúcich vznik týchto ochorení. Medzi ne patrí zlepšenie hladiny celkového cholesterolu a LDL (zlého) cholesterolu. Zelený čaj má tiež schopnosť zvýšiť antioxidačnú kapacitu krvi. Tá chráni častice LDL (zlého) cholesterolu pred oxidáciou, čo spôsobuje zvyčajne srdcové choroby.

Konzumácia zeleného čaju je podľa niektorých štúdií spojená so zníženou úmrtnosťou v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení. Podľa iných štúdií sa zistilo, že  polyfenoly v zelenom čaji môžu znižovať systolický a diastolický krvný tlak, znižovať zápal a zlepšovať funkciu epitelu, čo môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb predovšetkým u ľudí s nadváhou alebo obezitou.

Niektorí vedci dokonca odporúčajú piť zelený čaj spolu s citrónovou šťavou a to na základe toho, že citrusové flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v citrónoch, môžu potláčať zápal a zlepšiť funkciu krvných ciev a zároveň podporiť zdravú hladinu cholesterolu.

Konzumácia zeleného čaju bola na základe niektorých recenzií spojená aj so zníženým rizikom mŕtvice. Podobné účinky má napríklad aj čaj oolong.

pitie čaju

Účinky zeleného čaju na obličkové kamene

Obličkové kamene sú tvrdé minerálové usadeniny, ktoré sa môžu tvoriť v obličkách a spôsobujú bolesť, nevoľnosť a časté močenie.

Pitie zeleného čaju s citrónom je vynikajúci spôsob, ako zabrániť tvorbe obličkových kameňov najmä v prípade mužov. Kyselina citrónová nachádzajúca sa v citrónoch, zvyšuje objem moču a viaže sa na šťaveľan vápenatý. Práve to zabraňuje hromadeniu kryštálov, ktoré vedú k tvorbe obličkových kameňov.

Zelený čaj môže predĺžiť život

Niektoré štúdie ukazujú, že tí, ktorí pijú zelený čaj môžu žiť dlhšie ako tí, ktorí ho nepijú. Ako sme už uviedli vyššie, zelený čaj obsahuje zlúčeniny pomáhajúce chrániť organizmus pred rakovinou, srdcovými chorobami, mŕtvicou a podobne. Na základe toho možno predpokladať, že priaznivo vplýva i na dĺžku života a podľa istej štúdie znižuje riziko úmrtia na:

  • srdcové choroby: o 31 % nižšie u žien a o 12% nižšie u mužov
  • mozgovú príhodu: o 42% nižšie u žien a o 35% nižšie u mužov
  • všetky príčiny: o 23% nižšie u žien a o 12% nižšie u mužov

čajové polia

Vedľajšie účinky zeleného čaju a riziká spojené s jeho užívaním

Vo všeobecnosti je len veľmi málo vedľajších účinkov spojených s užívaním zeleného čaju v prípade dospelých.

Jedným z rizík môže byť citlivosť na kofeín. Ľudia, ktorí sú na kofeín veľmi citliví, môžu mať problémy s nespavosťou, môžu prežívať úzkosť, podráždenosť, nevoľnosť či podráždenie žalúdka.

Ďalším možným rizikom je poškodenie pečene a to v prípade konzumácie vysokej koncentrácie extraktu zo zeleného čaju.

Ak človek konzumuje zelený čaj spolu s ďalšími stimulantmi, môže to zvýšiť jeho krvný tlak a srdcový tep.

Vzhľadom k tomu, že aj zelený čaj obsahuje taníny, ktoré môžu narúšať vstrebávanie železa, odporúča sa nepiť čaj súčasne s konzumáciou jedla bohatého na železo a v tomto prípade ho piť najskôr hodinu po jedle.

Na čo sa zamerať pri kúpe zeleného čaju?

Pri kúpe listového zeleného čaju je dobré vyhnúť sa starým lístkom. Je to ako pri kávových zrnách. Celé listy sú vraj najvyšším stupňom kvality a listy staršie ako štyri mesiace už nie sú čerstvé.

Zakúpené listy je potrebné uchovávať vo vzduchotesnej nádobe, ktorú je možné opätovne uzavrieť a skladovať na chladnom mieste.

 

 

Užitočné zdroje:

 

 

Viktória Žolnová
Volám sa Viktória, vyštudovala som manažment v Prešove a v súčasnosti pracujem ako koordinátorka dobrovoľníkov pracujúcich s deťmi a mládežou. Veľmi rada čítam knihy a to najmä v angličtine, cestujem a tak spoznávam nových ľudí a rôzne kultúry. V neposlednom rade si rada vychutnám dobrú kávu, pohár vína a vypočujem kvalitnú hudbu.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre