Zmeny v podnebí nám môžu znížiť kvalitu kávy

245
coffee fotografia
Foto od HannahWebb

Čo je to, čo nás konečne príjme konať a bojovať proti globálnemu otepľovaniu? Pre niekoho to možno bude aj táto správa. Nový výskum ukazuje, že 5. Najväčší svetový vývozca kávy na svete – Etiópia, by mohla do konca tohto storočia stratiť vyše 60% svojej úrodnej pôdy.

Tento výskum, publikovaný v pondelok, vo vedeckom časopise Nature Plants, ukazuje, že kombinácia slabších dažďov a vysokých teplôt nerobí veľmi dobre pôde, kde sa pestuje všetka káva. Spolu s rastúcou teplotou rastie aj záujem o dobrú kávu, čo nám robí problém.

Podľa druhej štatistiky sa do roku 2050 zvýšia nároky na kávu dvojnásobne zatiaľ čo pôda schopná produkcie dobrej kávy poklesne na polovicu. Zmeny v podnebí nemajú efekt len na množstvo vyprodukovanej kávy, ale taktiež na jej kvalitu. V chladnejších oblastiach nájdeme zvyčajne kávu vyššej kvality. To preto, lebo chladnejšia teplota dovoľuje káve dozrieť pomalšie, čo znamená viac času na nadobudnutie komplexnejších chuťových prvkov ako je kyslosť a sladkosť. S rastúcou teplotou v Etiópii to teda znamená menej chutné bôby.

ZDROJ

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre