Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #1030: ktoré zvieratá majú odtlačky prstov takmer identické s odtlačkami prstov ľudí a niečo o chobotniciach

9583

Je tu ďalší diel zaujímavostí z celého sveta, v ktorom sa dozviete, ktoré zvieratá majú odtlačky prstov takmer identické s odtlačkami prstov ľudí a tiež aj to, koľko percent svetovej populácie nikdy necestovalo lietadlom.

 

,,Obsahujú totiž veľa horčíka, ktorý má vplyv na nervovú sústavu. Aj mierny nedostatok horčíka môže v tele spôsobiť nervozitu a stavy psychickej nepohody. V žltých exotických plodoch sa však skrýva aj proteín tryptofán, ktorý podporuje vytváranie serotonínu – hormónu šťastia. Banány vám tak zlepšia náladu a nielen to, upravia aj spánok a chuť do jedla. Pomôžu vám aj zbaviť sa pocitov strachu, či nahromadenej agresivity. Podľa odborníkov by ste si mali dopriať denne aspoň jeden banán – napríklad na desiatu. Uvidíte, že vaše okolie vás onedlho nespozná a vy sa budete cítiť psychicky omnoho lepšie.“

,,Kľúčový fyzický mechanizmus súvisí s „časom spracovania potravy v ústach (ORT)”. Práve tuhé potraviny zostávajú v ústach dlhšie a musíme ich dlhšie žuvať.Zatiaľ čo tekutiny neostávajú v ústnej dutine skoro vôbec. Čím dlhšie prežúvanie, tým dávame telu jasnejšie signály, že sme najedení dostatočne. Po jedle pocit plnosti sa dostaví po 20 minútach, takže pomalé jedenie poskytne vášmu mozgu čas, ktorý je potrebný na príjem týchto signálov.Príliš rýchle stravovanie vedie naopak k prejedaniu sa, pretože váš mozog nemá dostatok času na príjem signálov plnosti. Pomalé stravovanie znižuje množstvo potravy konzumovanej počas jedla v dôsledku pocitu plného žalúdku.“

 

Zdroje 1234567

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

 

Adam Heindrichovsky
Volám sa Adam. som študent a zaujímam sa o dianie vo svete, vede, športe a ďalších odvetviach. Vo voľnom čase rád čítam knihy a cestujem.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre