V dnešnom dieli zaujímavostí sa dozviete, ako dlho by trvala cesta okolo Zeme slimákovi a tiež aj to, koľko ľudí na Zemi konzumuje hmyz ako súčasť svojej bežnej stravy.

 

,,Konzumácia hmyzu je prirodzenou súčasťou gastronomických zvyklostí v Afrike, v Strednej a Južnej Amerike, Austrálii či Ázii. Mnohé druhy hmyzu sa považujú za vyhľadávané delikatesy. Poznáme viac než 1 900 druhov, ktoré sa využívajú ako potrava. V Európe a v  Severnej Amerike bola konzumácia hmyzu ešte donedávna považovaná za niečo bizarné, ak nie priamo nechutné. Vysoká energetická hodnota, nutričná vyváženosť a prekvapivo príjemná chuť hmyzu pomáhajú búrať kultúrno-psychologické bariéry.“

,,Predstava hasenia požiaru pomocou zvuku môže byť na prvý pohľad šialená. S týmto konceptom však americká obranná agentúra DARPA experimentuje už dlhšiu dobu. V roku 2012 dokonca prezentovala fungujúci koncept. Teraz s podobným projektom prichádzajú dvaja výskumníci z univerzity vo Fairfaxe. Tí vymysleli fungujúci zvukový hasiaci prístroj. Jeho princíp spočíva v tom, ako dokážu zvukové vlny „vytlačiť“ kyslík z priestoru, ktorým prechádzajú. Nakoľko je kyslík základom ohňa – jeho odstránenie umožňuje oheň uhasiť.Samozrejme nestačí, aby ste prišli k ohňu s reproduktorom alebo subwooferom a pustili hocakú hudbu. Tá je pre potreby hasenia požiaru nevyhovujúca, pretože je nekonzistentná. Technológia využíva konštantný zvuk s nižšími frekvenciami na úrovni 30 až 60 Hz.Zvukový hasiaci prístroj dokáže uhasiť malý požiar. Dvojica inžinierov momentálne testuje, ako si ich výmysel poradí s rôznymi typmi ohňa a takisto aj to, či zabráni opätovnému vzplanutiu. Predsa len, zvuk nemá chladiaci efekt ako voda. Ak sa potvrdí využiteľnosť technológie, zariadenie by sa mohlo objaviť v domácnostiach, ale aj vo výbave hasičských zborov.“

 

Zdroje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

 

Avatar
Volám sa Adam. som študent a zaujímam sa o dianie vo svete, vede, športe a ďalších odvetviach. Vo voľnom čase rád čítam knihy a cestujem.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.