Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #835: ktorý štát má najviac barov spomedzi všetkých krajín Európskej únie a niečo o druhej svetovej vojne

14993

V dnešnom dieli zaujímavostí sa dozviete, ktorý štát má najviac barov spomedzi všetkých krajín Európskej únie a tiež aj to, v ktorý deň dostávajú ľudia najčastejšie srdcový infarkt.

 

ZS fakty Adam – kopia 6 21

,,Ľudia dostávajú infarkty najmä na dovolenkách, po víkendoch a cez sviatky. Nebezpečná je aj zmena počasia. „Pacientov s infarktom myokardu pribúda najmä dvadsaťštyri hodín pred zmenou počasia, určite tu existuje silná meteosenzitivita,“ hovorí kardiologička Eva Baranová z oddelenia akútnej kardiológie Kardiologickej kliniky Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb.“

ZS fakty Adam – kopia 5 21

,,Pre mnohé nevesty je príprava na svadbu ako aj celá svadba veľmi emotívna. Avšak ženy z etnickej skupiny Tuija v Číne posunuli city na úplne vyšší level. Presne od tridsiateho dňa pred svadbou čínske nevesty začnú plakať každý deň hodinu. Po desiatich dňoch sa k nim pripojí mama a potom aj ich babička. Do konca mesiaca plačú všetky ženy v rodine. Celý tento rituál sa považuje za prejav radosti. Predstavte si, koľko sĺz nevesta vyplače.“

ZS fakty Adam – kopia 4 21

ZS fakty Adam – kopia 3 21

ZS fakty Adam – kopia 2 21

ZS fakty Adam – kopia 1 21

,,Kváskový chlieb vynašli už 6000 rokov pred našim letopočtom v Egypte, kde sa vo veľkom pestovala pšenica. Na kameňoch sa rozdrvilo zrno, pridala sa voda, soľ, semienka a med. Na proces kvasenia prišli Egypťania zrejme náhodou, keď zabudli cesto dlhší čas na slnku a ono vykyslo. Po upečení vznikla lahodná pochúťka s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom, ktorej sa dovtedy tradičné placky nemohli vyrovnať. I preto sa tento spôsob prípravy začal veľmi rýchlo šíriť. Chlebu sa potom po celé stáročia dostávalo náležitých pôct a stal sa základnou potravinou vo všetkých kútoch sveta.“

ZS fakty Adam – kopia 33

 

Zdroje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre