Je tu ďalší diel zaujímavostí z celého sveta, v ktorom sa dozviete, koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a tiež aj to, koľko ton vody sa odparí každý deň z povrchu našej planéty.

 

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

,,Zlato vyniká chemickou odolnosťou, ťažnosťou, kujnosťou. Pretože je nielen mäkké ale aj neobyčajne kujné a ťažné, 1 gram zlata, čo je gulička o priemere niečo málo cez 2 mm, môže byť rozklepaná na fólii o ploche cca 1 m2 a hrúbke 230 atómov. Podobne sa dá z 1 gramu zlata vytiahnuť drôt o priemere 20 mikrometrov, dlhý neuveriteľných 165 m alebo ho roztepať do priesvitného plechu o ploche cca 1 m2, zlato o 1 cm3 stačí na plech o ploche asi 18 m2.”

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

,,Pri pražení prebiehajú vo vnútri zŕn chemické a fyzické zmeny, vďaka ktorým sa postupne menia. Väčšina vlhkosti sa zo zŕn odparí, zväčšujú svoj objem, znižuje sa ich hustota a tým pádom strácajú na hmotnosti. Kávovníkové zrnká počas praženia prídu o 12-25% svojej hmotnosti. Cukry prítomné v zelených zrnkách pôsobením tepla karamelizujú, čo okrem vysokej teploty taktiež prispieva k zmene farieb. Pri pražení možno počuť dve „pukania“: pri prvom zo zrniek uniká voda a začína karamelizácia. Pri druhom sa von dostáva oxid uhličitý. Pukanie je veľmi hlasné, možno ho prirovnať k pukaniu popcornu. Zelené zrná postupne prechádzajú cez žltú, bledohnedú, až po tmavohnedú farbu, závisiac od stupňa praženia. Čím viac je káva pražená na tmavšiu farbu, tým viac olejov sa v nej tvorí a vychádza na povrch.”

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

, Zopár zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #855: koľko percent svojej hmotnosti stráca káva pri pražení a niečo o zlate

,,Caligula, celým menom Gaius Caesar Caligula alebo Gauis Caesar Augustus Germanicus bol od marca 37 do 24. januára 41 cisárom Rímskej ríše z júliovsko-klaudiovskej dynastie. Pri nástupe na trón bol medzi obyvateľmi dosť populárny, ale hýrivým životom čoskoro minul všetok Tibériov majetok.”

 

Zdroje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

Avatar
Volám sa Adam. som študent a zaujímam sa o dianie vo svete, vede, športe a ďalších odvetviach. Vo voľnom čase rád čítam knihy a cestujem.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.