V dnešnom dieli zaujímavostí sa dozviete, ktoré zviera je najnenávidenejšie zviera na planéte a tiež aj to, koľko lyžice medu by dodali včele dostatok energie na to, aby obletela svet.

 

,,Osamelosť zvyšuje riziko smrti. V článku publikovanom v magazíne Perspectives on Psychological Science to tvrdia vedci z americkej Brigham Young University. Ako napísali, subjektívny pocit samoty zvyšuje riziko úmrtia o 26 percent. Sociálnu izoláciu a žitie osamote však považujú za ešte škodlivejšie. Kým nedostatok vzťahov zvyšuje riziko smrti o 29 percent, žitie osamote až o 32 percent.Vedci tiež zdôraznili rozdiel medzi vplyvom subjektívnej, čiže pocitovej osamelosti a pôsobením objektívneho stavu sociálnej izolácie. Podľa nich, ľudia, ktorí tvrdia, že sú sami, no cítia sa šťastne, majú zvýšené riziko úmrtia podobne, ako tí, čo majú mnoho známostí, no tvrdia, že sú osamelí. Jedinci, ktorí sú objektívne izolovaní a zároveň subjektívne osamelí čelia podľa spoluautorky štúdie Julianne Holt-Lunstad najvyššiemu riziku.“

,,Testosterón je steroidný hormón , ktorý je dominantným androgénom u mužov, ale v menšej miere sa tvorí aj u žien. Jeho nedostatok sa môže prejaviť aj poklesom výkonnosti, priebojnosti, môže viesť až k subdepresívnym stavom.Testosterón sa začína u chlapcov tvoriť už počas vnútromaternicového vývinu, kedy zodpovedá za vývin mužského pohlavia. Vo významnom množstve sa ale začína tvoriť v období puberty. K jeho produkcii je potrebná signalizácia hormónmi hypofýzy. Tie sa tvoria v tzv. pulzoch a stimulujú tvorbu testoterónu. Hladiny môžu v priebehu dňa mierne kolísať, najvyššie hodnoty ale dosahujú ráno.“

 

Zdroje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7           

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

 

Avatar
Volám sa Adam. som študent a zaujímam sa o dianie vo svete, vede, športe a ďalších odvetviach. Vo voľnom čase rád čítam knihy a cestujem.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.